Een chemisch bedrijf in Helmond is in de nacht van zaterdag op zondag verwoest door een grote brand. 

Het gaat om ADDAPT Chemicals aan de Achterdijk, waar onder meer milieuvriendelijke antischuimmiddelen voor lijm, inkt en verf worden gemaakt. Er zijn geen gewonden gevallen.

De brand brak zaterdagavond rond 22.45 uur uit in het pand van ADDAPT Chemicals. In dat gebouw zaten er nog drie andere bedrijven. Het vuur greep snel op zich heen. De brandweer kon niet voorkomen dat de brand oversloeg naar een naastgelegen bedrijf. Beide kantoorruimtes zijn volledig in de as gelegd.

Bij ADDAPT Chemicals stonden tanks met 200.000 liter oliehoudende stoffen. Dat leverde geen gevaar voor de omgeving op. De brandweer heeft geen gevaarlijke stoffen zoals asbest gemeten.

Rookontwikkeling

De brand ging gepaard met veel rook die tot in de wijde omtrek te zien was en de vlammen sloegen meters hoog uit het dak.

Ook waren er knallen te horen. De veiligheidsregio zei eerst dat dat tanks met oliehoudende stoffen waren die ontploften, maar later bleek dat het verbrande dak de oorzaak was.

Nablussen

Zo'n 120 brandweerlieden hebben de hele nacht nodig gehad om het vuur onder controle te krijgen. Ze konden rond 05.00 uur het sein 'brand meester' geven. De brandweer zal voorlopig nog bezig zijn met nablussen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Hoewel de rook volgens de veiligheidsregio omhoog wegtrok, konden omwonenden hun ramen en deuren maar beter dicht houden.