Er zijn zoveel mensen afgekomen op de Canal Parade en andere Gay Pride-festiviteiten, dat de binnenstad van Amsterdam vol is.

Er kan niemand meer bij op de feestlocaties op de Reguliersdwarsstraat, de Zeedijk, het Rembrandtplein, de Amstel en het Amstelveld. Dat heeft de politie Amsterdam zaterdag aan het begin van de avond laten weten.

Wie nog wil feesten kan het beste naar Kwakoe in Amsterdam-Zuidoost of Dance Valley in Spaarnwoude, aldus de politie. 

De Canal Parade trok zaterdagmiddag honderdduizenden bezoekers. Aan precieze aantallen wil een woordvoerder van de Gay Pride-organisatie zich niet wagen, maar volgens hem lopen de schattingen uiteen van 300.000 tot 650.000 mensen. "Het is heel druk, drukker dan vorig jaar. Maar het is erg gezellig en de sfeer is prima."

De toeloop van mensen heeft op en rond het Centraal Station in Amsterdam niet geleid tot problemen. "Het is wel druk, maar alles loopt gesmeerd", aldus een woordvoerder van de NS.

Vluchtelingen

Tachtig boten met bontgekleurde, veelal schaarsgeklede en dansende opvarenden trokken zaterdagmiddag door de stad. Er vaart dit jaar voor het eerst een boot mee met vluchtelingen.

Een andere opvallende deelnemer is een boot met louter led-schermen en een 360 graden-camera waarop wereldwijd iedereen anoniem kan inloggen om te ervaren hoe het is mee te varen en toegejuicht te worden vanaf de kades.

Video: Canal Parade in Amsterdam gehouden

Willeke Alberti

Voorop in de parade vaart de boot van de Stichting Amsterdam Gay Pride, met daarop de ambassadeurs onder wie zangeres Emmaly Brown. Op deze boot vaart ook zangeres Willeke Alberti mee, zij is een vriendin van de stichting. De boot wordt gevolgd door die van de gemeente Amsterdam.

Het thema is dit jaar 'Share', onder het motto deel de liefde, houd van de verschillen. De botenparade, het jaarlijkse hoogtepunt van de Gay Pride, trekt jaarlijks honderdduizenden toeschouwers. De twintigste editie van de parade eindigt rond de klok van 18.00 uur bij het Oosterdok.

Canal Parade 2015

De boot van het Ministerie van Defensie vaart door de Amsterdamse grachten tijdens de botenparade. © ANP
De boot van ASKV Steunpunt Vluchtelingen tijdens de botenparade in de binnenstad. Er vaart dit jaar voor het eerst een boot mee met vluchtelingen. © ANP
Tijdens de Canal Parade vieren lesbiennes, homos, biseksuelen en transgenders (LHBT) dat ze mogen zijn wie ze zijn en mogen houden van wie ze willen. © ANP
Het thema is dit jaar 'Share', onder het motto deel de liefde, houd van de verschillen. © ANP
De botenparade, het jaarlijkse hoogtepunt van de Gay Pride, trekt jaarlijks honderdduizenden toeschouwers. © ANP
Henny Huisman samen met Ronald Plasterk bij de Canal Parade in Amsterdam. © ANP
Viola Holt aanwezig bij de Canal Parade in Amsterdam. "Elk jaar weer feest!" © ANP
Langs de Amsterdamse grachten begint het zaterdag rond het middaguur vol te lopen met bezoekers van de roemruchte Canal Parade, die vanaf 14.00 uur door de grachten trekt. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Veel bezoekers van de botenparade zoeken al een plek om niks van het bonte schouwspel te hoeven missen. Veel mensen langs de zes kilometer lange route hebben zich uitbundig en vooral roze uitgedost. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
© @DePolitieHeli
In de Prinsengracht schalt al harde muziek van kleine bootjes die klaar liggen om met de parade mee te varen. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
© NU.nl/Marlous Westra
© @DePolitieHeli
De binnenstad in Amsterdam zit zaterdagavond vol, aldus de politie. Er kan niemand meer bij op de feestlocaties op de Reguliersdwarsstraat, de Zeedijk, het Rembrandtplein, de Amstel en het Amstelveld. © ANP
De botenparade, het jaarlijkse hoogtepunt van de Gay Pride, trekt jaarlijks honderdduizenden toeschouwers. De twintigste editie van de parade eindigt rond de klok van 18.00 uur bij het Oosterdok. © NU.nl/Peter Pasman
© NU.nl/Harold Versteeg
© NU.nl/Jan Lagendijk
© NU.nl/Peter Pasman

Zoenen

Op de boot van COC Nederland werd hevig gezoend tussen twee mannen en twee vrouwen, bovenop een hoge stellage omhuld door de regenboogvlag. De opvarenden hielden foto's vast van zoenende homo's en lesbiennes. "Tijd voor echte acceptatie" stond er in grote letters op de zijkant van de boot.

Ook het Aids Fonds had met de 'piemelboot' met daarop metershoge opblaasbare penissen een belangrijk verhaal; namelijk dat iedereen ter wereld toegang moet krijgen tot goede hiv-medicatie. "Geen medicijnen is pas lullig", stond op een van de bordjes die de opvarenden in de lucht hielden.

Gezonken

Een bootje met tien opvarenden is vanochtend door een hekgolf, een golf die achter een boot ontstaat, gezonken. Het ongeluk gebeurde rond 11.45 uur in de Amstel ter hoogte van de Hermitage.

Het tiental kon op eigen kracht naar de kant zwemmen en op de kade klimmen. Het bootje wordt door de brandweer uit het water gehaald. Niemand raakte gewond.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto.