Vakantiegangers staan deze zwarte zaterdag in het buitenland in de file. In Frankrijk stond op het hoogtepunt 880 kilometer file, aldus de VID. Daarmee is het de een na drukste zwarte zaterdag ooit.

Op de Franse wegen werd vorig jaar het filerecord gebroken: 994 kilometer op het hoogtepunt.

Rond 19.00 uur waren de meeste files in Frankrijk opgelost. Op dat moment stond er nog slechts 50 kilometer file. Volgens de VID stond er om 8.45 uur in Frankrijk zelfs al 400 kilometer file. "Dat staat gelijk aan een rij auto's van Parijs tot Lyon", aldus de VID. Volgens de VID was dit 100 kilometer meer file dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip.

Rond 11.00 uur was het erg druk op de A6 en A7 via de Rhônevallei naar de Spaanse grens, aldus de ANWB. Daar doen vakantiegangers er dan ongeveer drie en half uur langer over.

Lange files staan dan ook op de A10 Parijs-Bordeaux en de routes door het Centraal Massief A71 en A75, stelt de ANWB. Voor de Mont Blanctunnel richting Italië is de wachttijd twee uur, op het hoogtepunt was dit zelfs ruim drie uur.

In het zuiden van Duitsland heeft het verkeer een uur vertraging op de A8 van München naar Salzburg. De files in Oostenrijk op de B179 richting Nassereith nemen inmiddels in lengte af.

Filerecord

Vorige week zaterdag was het ook al druk op de wegen richting vakantiebestemmingen. In Frankrijk stond rond om 12.30 uur, op het hoogtepunt, 618 kilometer file. In Duitsland stonden de meeste en langste files bij Hamburg en München.

Vorig jaar deed zwarte zaterdag zijn naam eer aan. Op de Franse wegen werd toen het filerecord gebroken: 994 kilometer op het hoogtepunt.

Bekijk de actuele situatie op de weg