De chauffeur van de vuilniswagen die in december 2013 betrokken was bij een dodelijk ongeval waarbij een 7-jarig meisje omkwam heeft vrijdag een taakstraf van 200 uur tegen zich horen eisen.

De officier van justitie eiste ook een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de periode van één jaar.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Het meisje van 7 jaar oud werd op haar fiets aangereden op het Cornelis Troostplein in de Amsterdamse wijk De Pijp door de vuilnisauto op het moment dat zij de vuilniswagen aan de linkerkant passeerde. Diezelfde dag overleed het meisje in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Onvoorzichtig

Justitie zegt na onderzoek dat de bestuurder op de bewuste dag "aanmerkelijk onvoorzichtig" reed. Uit camerabeelden bleek dat het meisje enige tijd zichtbaar moet zijn geweest in de spiegels van de chauffeur.

Op het moment dat de chauffeur begon te rijden, was ze dat niet meer omdat het meisje toen naast de auto reed. Volgens de officier had de bestuurder "tijd moeten inruimen om fietsers die op dat moment naast de vuilniswagen rijden, al dan niet in de dode hoek, als het ware in het zicht te laten komen'".

De officier heeft geen onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid geëist omdat de man zijn rijbewijs nodig heeft om zijn werk te kunnen doen.