Een 25-jarige man is vrijdag in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot zes jaar cel en tbs voor het doodschudden van zijn bijna zes maanden oude dochtertje. Het drama gebeurde eind januari 2012 in Tilburg.

De rechters van het gerechtshof in Den Bosch vinden anders dan de rechtbank eerder, dat er geen sprake is van moord (een vooropgezet plan om zijn dochtertje te vermoorden). Daarom werd hij veroordeeld voor doodslag.

De vader leefde al drie jaar in boosheid en frustratie door drugs-, relatie-, financiële en verhuisproblemen. Dat werd hem uiteindelijk allemaal te veel, concludeert het hof.

''In een woede-uitbarsting heeft hij zijn dochtertje uit haar bed gehaald en haar meerdere keren door elkaar geschud. Dat deed hij zo hard dat de baby als gevolg daarvan een dag later in het ziekenhuis overleed.''

Niet verantwoord

Uit psychisch onderzoek blijkt dat de man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Ook is er kans op herhaling. Het hof vindt het gezien de ernst van het misdrijf niet verantwoord om hem in de maatschappij te laten terugkeren zonder dat hij goed is behandeld. Daarom heeft hij ook tbs met dwangverpleging gekregen.

Bij het bepalen van de straf hebben de rechters er ook rekening mee gehouden dat het slachtoffer een ''zeer jonge, kwetsbare en weerloze baby was''.

''Ze was volkomen afhankelijk van de zorg van haar vader en moeder'', benadrukken ze. ''Ze is gedood door haar vader, degene die haar juist moest beschermen. Daarnaast heeft de verdachte de moeder de mogelijkheid afgenomen om haar kind op te voeden en te zien opgroeien.''