Het Openbaar Ministerie verdenkt de 41-jarige Danny D. in de zaak van de vermiste Lisa uit Spijkenisse van ontucht met het meisje. 

Dat heeft het Openbaar ministerie donderdag bekendgemaakt. Hij zou Lisa tijdens haar verdwijning seksueel misbruikt hebben.

De man uit Oudekerk aan den Rijn wordt er ook van verdacht het meisje tegen haar wil te hebben meegenomen. Hij blijft daarom veertien dagen langer vastzitten in voorarrest, heeft de rechter-commissaris besloten. 

Het 13-jarige meisje verdween vorige week donderdag vanaf een bungalowpark in Nieuw-Milligen. Afgelopen maandag werd ze gevonden toen ze werd gezien in een bus in Oudekerk aan den Rijn. Ze was op weg naar Rotterdam.

Doorzocht

Vrij snel werd de verdachte gepakt in zijn huis in Oudekerk aan den Rijn. De woning is dinsdag doorzocht door de politie. Daarbij zijn diverse 'gegevensdragers' in beslag genomen. Lisa is de afgelopen dagen ondervraagd.

Het onderzoek richt zich inmiddels ook op de periode voor haar verdwijning. Volgens het OM gaat het om een periode van twee maanden, waarin D. mogelijk al contact zocht met het meisje. 

Ten tijde van haar verdwijning werd melding gemaakt van een vreemde man die haar via Facebook zou hebben benaderd. Het bleek te gaan om een nepaccount. Het OM onderzoekt of D. deze account beheerde.

Veroordeeld

Eerder donderdag meldden verschillende media dat Danny D. eerder in de fout ging. In 2011 is hij veroordeeld voor het bezit en maken van kinderporno. Die maakte hij door een meisje van ongeveer 13 jaar opdracht te geven zich voor de webcam uit te kleden.

Destijds werd hij ook verdacht van grooming van een ander meisje (12 jaar), maar daar werd hij niet voor veroordeeld. Hij heeft toen wel een aantal keer gechat met het betreffende meisje en is samen met haar naar een zwembad in Bergen Op Zoom gegaan.

Schuldig

Volgens de rechter kon niet bewezen worden dat hij van plan was de 12-jarige te misbruiken, maar hij is wel schuldig bevonden aan het onttrekken van het meisje aan het gezag van haar ouders.

Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd van ongeveer dertien maanden, waarvan de helft voorwaardelijk en moest zich laten behandelen bij De Waag in Den Haag. Daar zijn ze gespecialiseerd in de behandeling van zedendelinquenten.

D. stond ook onder toezicht van Reclassering Nederland. Waarom, wil een woordvoerder niet zeggen.