Bij de dodelijke bomaanslag die half april werd gepleegd in Wormer heeft de mogelijke dader zich vergist in de woonboot. 

Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bij een tussentijdse zitting in Alkmaar.

Volgens de aanklaagster had de verdachte, de 26-jarige Milco G. uit Purmerend, het voorzien op een man die in het verleden zijn jongere en toen minderjarige zusje zou hebben misbruikt.

Het beoogde slachtoffer woont op een boot in de nabijheid.

Bij de bomaanslag kwam de 53-jarige Frenk Roemahroeson om het leven. Zijn vriendin Monique van den Burg (51) raakte zwaargewond. Ze waren geen bekenden van de politie.

Verwarde man

De politie kwam G. op het spoor via de vriendin, die in de periode voor de aanslag een verwarde man in de buurt had zien rondlopen die bij voortduring twee namen riep.

Een van de namen was van de man die er ooit korte tijd van verdacht werd het zusje van de verdachte te hebben misbruikt. Enig bewijs dat hij zich toen aan haar heeft vergrepen is nooit gevonden. Volgens de officier van justitie werd de zaak destijds ''al op het politiebureau geseponeerd".

Geen verklaring

De verdachte zelf heeft tot nu toe geen verklaring afgelegd. Maar tegen een vriend klapte hij uit de school over de explosie en had hij het over ''die man van mijn zusje". In zijn woning zijn volgens het OM talloze sporen en aanwijzingen gevonden die G. in verband brengen met de bomaanslag.

De 26-jarige G. is scheikundige en kon zelf de explosieven maken. Hij wordt de komende tijd onderzocht om zijn toerekeningsvatbaarheid vast te stellen.

Volgens de aanklaagster komt uit het onderzoek het beeld naar voren van ''een verdachte die de weg kwijt is". Sinds eind 2013 zou het bergafwaarts met hem zijn gegaan. Hij negeerde verzoeken van zijn zus om haar verleden met rust te laten en beet zich meer en meer vast in het onrecht dat haar in zijn ogen was aangedaan.

Moord

Op de aanklacht tegen G. staan moord en poging tot moord. Het OM kondigde donderdag aan dat daar poging tot moord op het beoogde slachtoffer bij komt. Daarnaast komt op de tenlastelegging een stalkingzaak uit 2013 te staan waarin G. verdachte is.

Het proces gaat 23 oktober verder met een nieuwe pro-formazitting.