De politie heeft een verdachte aangehouden die mogelijk betrokken is bij de explosie bij een woning in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam woensdagochtend. 

Dat meldt de politie woensdag. Het gaat om een 52-jarige man uit Amsterdam. 

Rond 5.00 uur hoorden omwonenden een harde knal. Het ging om een onbekend projectiel dat tot ontploffing was gebracht. Getuigen zagen een personenauto wegrijden.

Het voertuig werd later gevonden in het centrum van Amsterdam. De verdachte persoon die is aangehouden is de eigenaar van de auto. 

"De inslag is echt heel fors", zegt een politiewoordvoerder tegen AT5. "We vonden in verschillende woningen in de straat delen van een projectiel, waar letterlijk de scherven door de ruit zijn gevlogen. Alles bij elkaar is er ontzettend veel materiële schade."

Impact

Er wordt onderzocht in hoeverre de man verantwoordelijk is voor de explosie. Er raakte niemand gewond. Wel zijn er auto's en fietsen beschadigd en zijn er bij diverse woningen ramen gesprongen.

"Gelet op de impact, moet je er eigenlijk niet aan denken wat er was gebeurd als dit op klaarlichte dag was gebeurd", zegt de woordvoerder.

De politie houdt rekening met verschillende situaties. 'In elk geval lijkt het erop dat het een gerichte, heel bewuste, actie is geweest. Op wie die dan gericht was, dat is nog te vroeg om daar iets over te zeggen.'

Onderzoek

De omgeving was 's ochtends afgezet voor een sporen- en buurtonderzoek. Alle delen van het explosief zijn verzameld en worden bekeken door de politie om te achterhalen wat voor een explosief is gebruikt. 

Uit buurtonderzoek bleek dat er omstreeks 04.00 uur ook al een harde knal te horen was. Mogelijk staat dat in verband met de latere explosie, een klein uur later.