Woningen en auto's aan de Fannius Scholtenstraat in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam hebben woensdagochtend rond 5.00 uur schade opgelopen door een explosie op straat.

Dat meldt de politie woensdagochtend.

"Meerdere mensen hebben een knal gehoord en rook gezien", aldus een woordvoerder. Van een aantal woningen zijn de ramen gesprongen en ook diverse in de buurt geparkeerde auto's en fietsen liepen schade op.

Voor zover bekend raakte bij de ontploffing niemand gewond. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat een nog onbekend explosief is ontploft.

Afgezet

De oorzaak van de explosie op de stoep is nog onduidelijk. De politie had de omgeving ruim afgezet voor een sporen- en buurtonderzoek en zoekt getuigen. De politie hoopt er zo achter te komen wie er achter de explosie zit.

In de loop van de ochtend zijn de afzettingen verwijderd en werd de straat weer vrijgegeven. ''Alle delen van het explosief die zijn teruggevonden, hebben we meegenomen om te kunnen onderzoeken welk explosief is gebruikt", zegt een politiewoordvoerder.

Uit het buurtonderzoek is gebleken dat omstreeks 4.00 uur ook al een harde knal te horen was. "Mogelijk staat dat in verband met de latere explosie, zo'n klein uur later'', zegt een politiewoordvoerder.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Plaats ze op NUfoto.