Een 43-jarige man is veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het veroorzaken van explosiegevaar in een flat in de Utrechtse wijk Overvecht.  

Volgens de rechtbank in Utrecht maakte de man 's morgens vroeg de gasslang van zijn fornuis los, waardoor gas de woning in de wijk Overvecht binnenstroomde.

Bij aankomst zagen agenten de man met een aansteker in zijn hand. Tot opluchting van geëvacueerde buren bleef een ontploffing uit.

Volgens de rechters had ook het aanslaan van een ander elektrisch apparaat tot een explosie, en dus tot een levensgevaarlijke situatie, kunnen leiden. Daarnaast constateerden de rechters dat de kans groot was dat een deel van de bewoners van de omliggende woningen 's ochtends thuis was. Ook politiemensen en hulpverleners waren in de buurt. 

Video: Celstraf veroorzaken explosiegevaar Overvecht

Gaslucht

De verwarde man woonde op de negende verdieping van het flatgebouw met tien lagen. Een deurwaarder die met politie bij de woning kwam, merkte de gaslucht op. Meteen daarna werden zo'n tien woningen er omheen ontruimd, evenals een kinderdagverlijf in de buurt. 

Het gas werd vervolgens door netbeheerder Stedin afgesloten, waardoor ongeveer 140 aansluitingen zonder gas zaten.

Volgens deskundigen is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. De man kreeg daarom een deels voorwaardelijke celstraf en een verplichte behandeling opgelegd.