Een Russische onderzoeker die werkzaam was bij de Technische Universiteit in Eindhoven is daar vorig jaar weggestuurd omdat hij zou spioneren.

Dat is gebeurd nadat de AIVD een ambtsbericht naar de universiteit had gestuurd naar aanleiding van de activiteiten van de man.

Een woordvoerster van de AIVD bevestigt dat dinsdag na berichtgeving door de Volkskrant.

De man, Ivan A., is inmiddels terug naar Rusland. Hij deed in Eindhoven onderzoek op het gebied van kwantumfysica en nanofotonica.

Dat is fundamenteel onderzoek, onder meer naar de onderliggende technologie die gebruikt wordt voor de ontwikkeling van supercomputers in de toekomst, legt een woordvoerder van de TU Eindhoven uit.

Het Duitse weekblad Der Spiegel schrijft ook over Ivan A. De Duitse geheime dienst kwam A. op het spoor tijdens de observatie van een Russische diplomaat, die een officier van de Russische buitenlandse inlichtingendienst zou zijn. Een keer per maand reisde die man naar Aken, waar hij Ivan A. trof.

In juli vorig jaar werd A. aangehouden op de luchthaven van Düsseldorf en verhoord. Op dat moment werkte hij nog bij de TU Eindhoven.

Intimidatie

In het jaarverslag van de AIVD dat in april verscheen stond dat de Russische inlichtingendiensten in Nederland agenten aansturen om politieke en wetenschappelijke informatie te krijgen. Russische agenten worden ook ingezet voor de aanschaf van militaire technologie, waarbij de exportbeperkingen worden omzeild.

Volgens de AIVD schuwen de Russische diensten ook intimidatie van Nederlanders in Rusland niet, om zo informatie los te krijgen.