Sébas Diekstra heeft dinsdag een klacht ingediend bij korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie over de wapenvergunning van zwanendrifters.

De cliënt van Diekstra, dierenarts Saskia van Rooy, legde twee jaar lang misstanden van zwanendrifters op beeld vast. Ze werd daarbij mishandeld door een zwanendrifter uit Nieuwerbrug en eerder ook door familieleden van de man. Justitie vervolgt de man uit Nieuwerbrug, en ook iemand uit Benschop.

Dierenarts De Rooy deed aangifte van die mishandelingen en ook de beelden zijn in het bezit van de politie. De wapenvergunning die de zwanendrifter heeft, is niet ingetrokken.

Diekstra noemt het "ongehoord en onbegrijpelijk dat gevaarlijke en agressieve zwanendrifters nog steeds hun wapens en een wapenvergunning hebben".  Hij vreest voor de veiligheid van de dierenarts.

Conflict

"Het is bekend hoe gewelddadig deze zwanendrifters zijn, waarom grijpt de politie niet in? In andere zaken worden wapenvergunningen veel sneller ingetrokken, zelfs na een klein conflict tussen echtgenoten." Volgens Diekstra gaat het onder meer om jachtwapens.

De politie wil, om privacyredenen, geen uitspraken doen over wapenverloven van individuen. "Wel hechten we er belang aan om te melden dat wapenverlofhouders aan voorwaarden moeten voldoen om hun verlof te behouden. De politie controleert deze voorwaarden."

Vleugel

De zwanendrifters vangen wilde zwanen en leewieken ze. Daarbij wordt de helft van de vleugel verwijderd waardoor het beest niet meer kan vliegen. Dit mag officieel alleen door een dierenarts gedaan worden.

Sinds 2008 is zwanendriften in ons land verboden, behalve als het om siervogels gaat. Door een maas in de wet werden de dieren als siervogels gehouden. Vanaf 2018 is leewieken verboden.

Uitzending

Na een uitzending van EenVandaag in mei 2015 over het zwanendriften, waar ook dierenarts Van Rooy aan meewerkte, noemde minister van Economische Zaken Sharon Dijksma de misstanden "onacceptabel". 

EenVandaag kwam erachter dat toezichthouder NVWA tot twee jaar geleden niet optrad tegen leewieken door de zwanendrifters. Volgens Dijksma kwam dit omdat de NVWA ten onrechte dacht dat dit wel toegestaan was. 

Inspecteurs van de NVWA en de politie Krimpenerwaard troffen in juni nog 87 jonge knobbelzwanen aan bij zwanendrifters in Nieuwerburg. De beesten werden in beslag genomen. Eerder werden al eens 35 zwanen bij dezelfde zwanendrifter weggehaald.

Vervolgen

Het Openbaar Ministerie meldt dinsdag dat het nog vier zwanendrifters gaat vervolgen. Ze worden verdacht van het vangen en mishandelen van wilde zwanen. De vier mannen zijn medewerkers van de heren uit Nieuwerbrug en Benschop.