Staatsbosbeheer raadt mensen die er zondag op uittrekken af naar het bos te gaan. Na de storm van zaterdag hangen veel takken van bomen los, waardoor het gevaarlijk kan zijn.

"Het is zondag beter om in een open gebied te recreëren", zegt een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

Boswachters hebben zondagochtend hun werkzaamheden op veel plekken hervat. Ze inspecteren bossen en bomen, vooral in de gebieden waar de storm het zwaarst was. Naar verwachting zijn die werkzaamheden zondagavond overal afgerond.

In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht is de schade in de natuur het grootst. In het zuiden van Nederland valt het mee. "Maar ook daar is het voor mensen beter het bos een dagje te mijden", aldus de woordvoerster van Staatsbosbeheer.

Schiphol

De meeste vliegtuigpassagiers die zaterdag vanwege de storm niet konden reizen, hopen zondag alsnog aan te komen op hun plaats van bestemming. "We hebben een goede slag gemaakt om iedereen weer op weg te helpen", aldus een woordvoerster van luchthaven Schiphol zondag.

KLM moest zaterdag vanwege de storm meer dan vijftig vluchten schrappen. Op het hoogtepunt van de storm was één gecombineerde start- en landingsbaan beschikbaar op Schiphol.

"We zijn hard bezig om de opgelopen achterstanden in te lopen", zegt een woordvoerder van KLM. "We proberen alle passagiers zo snel mogelijk om te boeken. Maar we hebben natuurlijk te maken met een drukke periode met volle vliegtuigen."

A44

De opruimwerkzaamheden op de A44 zijn zondagochtend vroeg afgerond. "De rijbaan is helemaal vrijgegeven", liet Rijkswaterstaat weten. 

De snelweg moest zaterdag vanwege de zware zomerstorm worden afgesloten tussen Leiden en Den Haag.

Er lagen bij Wassenaar omgewaaide bomen en afgewaaide takken op de weg. De opruimwerkzaamheden duurden tot in de nacht.

Door de zomerstorm die zaterdag over Nederland trok, zijn een dode en meerdere gewonden gevallen. Ook waren het weg- en treinverkeer ontregeld en is er veel schade ontstaan, voornamelijk door omgewaaide bomen en afgebroken takken. Zaterdagavond werd code rood opgeheven voor heel het land.

Trams

Verder rijdt het tramverkeer in Amsterdam zondagochtend bijna weer volledig op schema. Alleen de trams op lijnen 3 en 7 moeten een aangepaste route volgen.

Datzelfde geldt voor bus 37. Dat komt door schade door de storm van zaterdag, zo meldt vervoersbedrijf GVB.

Zaterdag raakten in Amsterdam veel bovenleidingen beschadigd. Ook kwamen bomen en takken op de tramrails terecht.

Stormvloedkering

Ook stormvloedkering Ramspol bij Kampen is weer open. Dat meldt Rijkswaterstaat zondag. Het scheepvaartverkeer moest wel tot 9.30 uur geduld hebben. Het water moest eerst weer zakken. Duikers controleerden zondagochtend of de stuw weer op de goede plek lag. Toen dat het geval was, konden de schepen er weer doorheen.

De stormvloedkering werd zaterdagavond vanwege de harde wind gesloten. Het scheepvaartverkeer tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer was daardoor gestremd.

Eind maart van dit jaar en ook in 2012 werd de opblaasbare stuw in het water tussen Overijssel en Flevoland al eens gesloten, maar doorgaans gebeurt dat maar eens in de tien tot vijftien jaar.

De zogeheten balgstuw blaast zichzelf automatisch op bij een waterstand van 0,50 centimeter boven NAP en beschermt daarmee West-Overijssel tegen het water dat door de noordwesterstorm opstuwt vanaf het IJsselmeer en het Ketelmeer.

Actuele spoorinformatie | Actuele verkeersinformatie