Door de zomerstorm die zaterdag over Nederland trok, zijn een dode en meerdere gewonden gevallen. Ook waren het weg- en treinverkeer ontregeld en is er veel schade ontstaan, voornamelijk door omgewaaide bomen en afgebroken takken.

De storm is tegen het begin van de avond op de meeste plekken gaan liggen. Code rood is rond 20.00 uur opgeheven in het hele land, meldt weeronline

Daarna bleef nog wel korte tijd een code oranje van kracht voor Noord-Holland, Flevoland en Friesland en het gebied rond het IJsselmeer en het Waddengebied. Iets na 21.00 uur werd code oranje door het KNMI overal opgeheven.

Volgens het weerinstituut geldt alleen nog code geel voor het oostelijk Waddengebied, waar zaterdagavond nog zware windstoten kunnen voorkomen. Die windstoten kunnen snelheden bereiken van 80 tot 100 kilometer per uur, aldus het KNMI.

Slachtoffers

In Gelderland is een dode gevallen toen een boom omwaaide en op een auto viel. In Amsterdam zijn twee mensen gewond geraakt nadat een boom op een auto viel op het Zoutkeetsplein.

Daarnaast is in Apeldoorn een persoon gewond geraakt toen een omgewaaide boom op zijn auto terecht kwam. Dat gebeurde op de Koninginnelaan in die gemeente, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Nederland beleeft zaterdag de zwaarte julistorm sinds het begin van de metingen in 1901. Dat had ook veel gevolgen voor het verkeer. Omgevallen bomen versperden wegen en het treinverkeer heeft in een groot deel van de Randstad plat gelegen. 

Verkeer

Volgens Rijkswaterstaat is de snelweg A44 tussen Leiden en Den Haag zeker tot zondagochtend 06.00 uur in beide richtingen afgesloten. Er liggen bij Wassenaar zo veel omgewaaide bomen en afgewaaide takken op de weg dat de opruimwerkzaamheden nog de hele nacht zullen duren.

De A12 bij Reeuwijk is van Den Haag in de richting van Utrecht weer volledig opengesteld. Er staan daar geen files meer. In omgekeerde richting van Utrecht naar Den Haag is de weg zaterdagavond vanaf Reeuwijk weer vrijgegeven. "Omleiding is opgeheven", liet Rijkswaterstaat weten.

De organisatie had automobilisten het advies gegeven tijdens de storm de weg niet op te gaan in de gebieden waar code rood of oranje gold. Die waarschuwing werd bijgesteld toen het KNMI de waarschuwing extreem weer introk. "Hiermee vervalt ook ons advies rekening te houden met zware windstoten", aldus Rijkswaterstaat.

Vliegverkeer

Ook het vliegverkeer had zaterdag veel last van de zware wind. Tientallen vluchten van en naar luchthaven Schiphol liepen vertraging op, mede doordat op het hoogtepunt van de storm om veiligheidsredenen slechts één gecombineerde start- en landingsbaan beschikbaar was. Het oponthoud liep soms op tot enkele uren.

Ook zaterdagavond zijn de gevolgen van de vertragingen eerder op de dag nog merkbaar. "Het duurt even voordat we alle vertragingen hebben ingelopen'', aldus een woordvoerder van de luchthaven. "Een storm leidt nu eenmaal altijd tot een capaciteitsreductie."

KLM annuleerde zaterdag nog eens twintig extra vluchten, bovenop de dertig vluchten die vrijdagavond al uit het vluchtschema waren gehaald. Daarnaast moesten enkele vliegtuigen van de maatschappij uitwijken naar Rotterdam The Hague Airport en naar Eelde.

Stormvloedkering

Vanwege de storm wordt de stormvloedkering Ramspol bij Kampen zaterdagavond gesloten. Dat meldt Rijkswaterstaat. Eind maart werd de opblaasbare stuw in het water tussen Overijssel en Flevoland ook al eens gesloten, maar doorgaans gebeurt dat maar eens in de tien tot vijftien jaar.

''Het duurt een à twee uur voordat de balgstuw volledig dicht is'', aldus een woordvoerster. ''Wanneer de stuw bij Ramspol weer opengaat is afhankelijk van de windsterkte en het mogelijke draaien van de wind.'' Het water moet eerst weer zakken voordat de stuw plat op de bodem ligt en schepen er weer overheen kunnen.

De balgstuw wordt met water en lucht gevuld om het gebied rond het Zwarte Meer te beschermen tegen hoogwater in het Ketelmeer.

Actuele spoorinformatie | Actuele verkeersinformatie