Tientallen asielzoekers en hun kinderen spannen een kort geding aan tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Inzet is de gedwongen verhuizing van de gezinnen uit het asielzoekerscentrum in Almelo.

Ze moeten plaatsmaken voor nieuwkomers, maar zo'n verhuizing is heel ingrijpend voor de tientallen kinderen, aldus hulporganisatie Defence for Children

Het gaat om uitgeprocedeerde gezinnen en gezinnen die nog in de procedure zitten, bij elkaar 59 volwassenen en 53 kinderen.

Niet alleen de asielzoekers zelf, ook B&W van Almelo en verschillende schooldocenten zijn tegen de gedwongen verhuizing, zegt Defence for Children. Maar het COA houdt vast aan de verhuizing, die gepland staat in de week van 10 tot 14 augustus. Het COA wil de gezinsopvanglocatie bij het reguliere azc trekken.

Schadelijk voor ontwikkeling

Voor kinderen die vaak al getraumatiseerd zijn, is keer op keer verhuizen heel schadelijk voor hun ontwikkeling, zegt Defence for Children.

De organisatie staat de gezinnen bij en heeft een advocaat voor ze geregeld. De gezinnen zouden verspreid worden ondergebracht in andere locaties van het COA.

Het kort geding dient op 5 augustus voor de rechtbank Den Haag.