Petrochemiereus Sabic in Geleen gaat de banden met de omwonenden van het bedrijf aanhalen. Het Saudische bedrijf wil zich meer inspannen om inwoners van onder meer Geleen van informatie te voorzien. 

Dat schrijft Sabic zaterdag in een brief aan de bewoners naar aanleiding van klachten over onder meer stankoverlast, neerdwarrelend poeder en naftahoudend schuim, de afgelopen weken.

De naftageur en het schuim kunnen hebben geleid tot hoofdpijn, misselijkheid en huidirritaties, aldus Sabic. Maar verwijzend naar een onderzoek door de GGD was er volgens Sabic geen gevaar voor de volksgezondheid.

De Limburgse gedeputeerde Daan Prevoo (SP) riep Sabic en industrieterrein Chemelot donderdag op het matje vanwege de aanhoudende incidenten. Daarbij beloofde Sabic een brug te zullen slaan met de omwonenden. Komend najaar organiseert het bedrijf bijeenkomsten met wijkplatforms om omwonenden beter te kunnen informeren.

15.000 kuub nafta

De stankoverlast begon volgens Sabic op 2 juli toen een dak van een tank met 15.000 kuub nafta scheef kwam te liggen, naar de bodem zakte en de stank zich verspreidde.

Het daaroverheen gespoten schuim tegen de stank werd door de wind weggeblazen en kwam in een Geleense wijk terecht. Afgelopen dinsdag was alle nafta uit de opslagtank gehaald.

Veiligheidsmaatregelen

Daarnaast moest Sabic naar eigen zeggen als gevolg van storingen in het productieproces veiligheidsmaatregelen nemen die leidden tot poederuitstoot en affakkelen van grondstoffen.