Het KNMI heeft zaterdagochtend een weeralarm afgegeven voor storm met zware windstoten. De code rood geldt nog voor de kustprovincie Noord-Holland.

Volg hier ons liveblog over de storm

Het weeralarm gold lange tijd ook voor Zuid-Holland en Zeeland, maar daar is de wind afgenomen en is inmiddels code geel van kracht. Verder was voor een groot deel van het land code oranje van kracht.

De waarschuwing voor extreem weer geldt nu nog alleen nog voor het IJsselmeer, het Waddengebied en de provincies Flevoland en Friesland.

In het oostelijke deel van het land is code geel van kracht, waarmee wordt gewaarschuwd voor gevaarlijk weer. In Noord-Brabant en Limburg zijn helemaal geen waarschuwingen meer van kracht.

Slachtoffers

In Gelderland is een dode gevallen door een omgevallen boom op een auto, meldt politie Gelderland. In Amsterdam zijn twee mensen gewond geraakt nadat een boom door de storm op een auto viel op het Zoutkeetsplein in Amsterdam, meldt de brandweer.

Rijkswaterstaat gaf zaterdagmiddag voor heel Nederland het advies om niet de weg op te gaan. Eerder raadde de dienst af om van Amsterdam naar Den Haag te rijden vanwege de storm. ''Dat advies maken we nu iets breder: stel de reis uit totdat de hevige storm voorbij is en de wegen weer begaanbaar zijn gemaakt'', aldus een woordvoerster.

De hulpdiensten zijn zaterdag al zo'n vijfhonderd keer uitgerukt, meldt Alarmeringen.nl.

Zware storm

Nederland beleeft de zwaarte julistorm sinds het begin van de metingen in 1901. Aan de westkust kunnen zeer zware windstoten voorkomen. In IJmuiden is rond 14.00 uur een windkracht van 121 kilometer per uur gemeten.

Rond het middaguur was er officieel sprake van een 'zomerstorm', meldt Weeronline. Van een zomerstorm is sprake wanneer er per uur gemiddeld windkracht 9 staat. Die snelheid werd tussen 11.00 en 12.00 uur gemeten. Het is de 25e officiële zomerstorm sinds 1901, aldus het weerinstituut.

Impact

Het weeralarm wordt gegeven vanwege de grote impact die de storm kan hebben op het openbare leven. Omdat het zomer is, zijn er buiten veel activiteiten, aldus het KNMI. Ook staan bomen vol in blad, waardoor ze veel wind vangen en kunnen omwaaien.

Uit het hele land komen meldingen van stormschade. Het gaat vooral om bomen die zijn omgewaaid en daarbij schade hebben aangericht aan huizen, auto's, tuinen en straten. Ook zijn hier en daar gevel- en dakplaten losgewaaid. 

Verloop

De stormachtige wind trok vanuit het zuidwesten verder noordwaarts langs de westkust en zal later ook de noordkust teisteren. Verder komen er vooral in de oostelijke helft van het land enkele onweersbuien voor. Plaatselijk gaan die gepaard met hagel.

Pas in de avond wordt het weer rustiger. Volgens het KNMI duurt het tot middernacht voordat in het oostelijk Waddengebied de zware windstoten verdwenen zijn. 

Evenementen

De storm gooit voor diverse evenementen roet in het eten. Rond 16.00 uur liet de organisatie van het festival De Zwarte Cross weten dat de optredens ophet hoofdpodium voor onbepaalde tijd zijn afgelast.

Het Kwaku Festival in Amsterdam, Edelwise aan Zee in Zandvoort, Welcome to the Future in Amsterdam, het Amsterdamse festival Live on Stage en Zomercarnaval in Rotterdam zijn afgelast vanwege het weer. 

De Parade in Utrecht laat weten dat het theaterfestival vooralsnog gewoon doorgaat, al worden de weersomstandigheden van uur tot uur bekeken. Maar de tenten zijn stevig en stormbestendig en staan bovendien tussen bebouwing die veel wind zal tegenhouden, aldus een woordvoerster.

Live stream: Beelden vanaf het strand bij Katwijk aan Zee

Beeld door: Webcam.nl

Verkeer

Het weg- en treinverkeer ondervinden veel hinder van de storm. Op diverse trajecten rijden geen of minder treinen vanwege bomen die op het spoor zijn gevallen. Onder meer tussen Amsterdam en Utrecht is het treinverkeer ernstig verstoord. Ook rondom Den Haag HS rijden geen treinen vanwege een kraan die dreigt om te vallen op het spoor.

In Amsterdam is bovendien het hele tramverkeer stilgelegd. Dat heeft vervoersbedrijf GVB besloten in overleg met de politie. Het is nog niet bekend wanneer de trams weer rijden. Bussen en metro's rijden wel, en ook de veerboten zijn niet verstoord.

Actueel weerbericht

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto.