Ongeveer honderd omwonenden van scholencomplex 't Prisma in Rijswijk dat vrijdag afbrandde, brengen de nacht door in een hotel in Rijswijk. Het gaat om bewoners van de Wijnandt van Elststraat.

De gemeente heeft na afloop van een bewonersbijeenkomst gemeld dat zij niet terug naar huis kunnen in verband met asbest dat bij de brand is vrijgekomen. Voor zover bekend zijn alleen stukken asbest op het schoolplein terechtgekomen.

Na een informatiebijeekomst vrijdagavond mochten ze wel eventjes het afgezette gebied in. De bewoners kregen de mogelijkheid om spullen uit hun woning te halen en hun auto te verplaatsen.

Het gebied in Rijswijk rond het gebouw, waar behalve basisschool 't Prisma ook de Godfried Bomansschool en de J.H. Snijdersschool gevestigd zijn, is voorlopig verboden gebied voor iedereen die niet betrokken is bij het opruimen van asbest. De gemeente heeft een noodverordening ingesteld voor de omgeving van het gebouw. Er is ook extra bewaking van de huizen, aldus de gemeente.

Het verboden gebied ligt tussen de de Wijnand van Elststraat, de Jacob van Offwegenlaan en de Willem van Rijswijckstraat. Daarbinnen hebben degenen die de vrijgekomen asbest moeten opruimen bijzondere toegang tot huizen, tuinen en andere ruimten. De noodverordening geldt tot de burgemeester bekendmaakt dat het gebied weer vrij toegankelijk is.

Harde knal

De brand brak vrijdagochtend vroeg uit. Omwonenden hoorden tussen 5.30 en 6.00 uur een harde knal. De vlammen sloegen uit het dak en in de wijde omgeving was rook te zien.

De brandweer was razendsnel ter plekke, omdat de kazerne achter het scholencomplex staat. Na ongeveer vier uur blussen had de brandweer het vuur onder controle. Halverwege de middag waren de laatste vlammetjes bijna gedoofd. 

Geen asbestvezels

Het gebouw is zwaar beschadigd. Op het schoolplein zijn brokken asbest gevonden, maar er zijn geen asbestvezels in de lucht gemeten. Zulke kleine deeltjes kunnen kanker veroorzaken.

De bewonersbijeenkomst was volgens de gemeente "goed bezocht". Er kwamen niet alleen omwonenden op af, maar ook ouders van kinderen die op een van de getroffen scholen zitten.

Het is nog niet duidelijk waar de leerlingen van de scholen na de zomervakantie naartoe kunnen. De gemeente heeft laten weten dat ze daarover in gesprek is met onder andere het Stanislas College, dat in de buurt is.