Meteorologen van weeronline.nl verwachten zaterdag een zomerstorm. Een zomerstorm komt slechts een keer in de vijf jaar voor.

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen, het IJsselmeergebied en de Waddeneilanden.

Vooral de kustprovincies krijgen te maken met zware windstoten van 80 tot 90 kilometer per uur. Aan het einde van de ochtend is eerst de zuidwestkust aan de beurt. In de loop van de middag verplaatst de storm zich naar de noordelijke kustprovincies en het IJsselmeergebied.

's Avonds neemt de wind van het zuidwesten uit weer sterk af, aldus het KNMI.

Festivalgangers en kampeerders moeten hun tent goed vastzetten met het voorspelde onstuimige en natte weer met zware windstoten. 

Geschrapte vluchten

De KLM schrapt zaterdag bijna dertig vluchten. Dit gebeurt uit voorzorg wegens het verwachte onstuimige weer. Dit heeft een zegsman van de luchtvaartmaatschappij vrijdagavond laten weten.

Video: Weerbericht onstuimige zaterdag

Evenementen

Dit weekend vindt een groot aantal evenementen plaats. De organisatie van Truckstar in Assen laat aan RTV Drenthe weten voorbereid te zijn op de aangekondigde zomerstorm. ''De tenten zijn extra verankerd en bij noodweer kunnen mensen schuilen in de vrachtwagens.’'

Het Amsterdamse Bostheater meldt op zijn website dat bezoekers kosteloos een nieuwe reservering kunnen doen voor een andere avond als voorstellingen niet door kunnen gaan. Ze ontvangen een tegoedbon voor een andere avond indien een voorstelling gestaakt moet worden.

De Amsterdamse festivals nemen ook maatregelen, en delen onder andere poncho's uit, aldus Het Parool.

Volgens de meterologen van weeronline.nl zou het om de 25e officiële zomerstorm gaan sinds 1901. Bij een zomerstorm staat er per uur gemiddeld windkracht 9. De grootste kans daarop maken het kustgebied in Noord-Holland en de Wadden.

Bekijk hier de actuele weerssituatie