In Rijswijk bij Den Haag heeft vrijdagochtend een flinke brand gewoed in een pand waarin drie basisscholen zitten. Het gaat om 't Prisma en de Godfried Bomansschool aan de Willem van Rijswijckstraat.

De vlammen sloegen uit het dak en in de wijde omgeving was rook te zien, een nabijgelegen flat is ontruimd. Het sein brandmeester werd in de loop van de ochtend gegeven.

Iemand van de brandweer is lichtgewond geraakt.

Video: Eerste beelden brand school in Rijswijk

Niets bekend

Over de oorzaak is nog niets bekend. Omwonenden hoorden rond 5.30 uur een harde knal. De eerste melding van de brand was rond 6.00 uur.

Het is nog niet duidelijk wanneer ongeveer honderd buren van het afgebrande schoolgebouw  terug naar huis kunnen. Deskundigen zoeken in de straat naar asbest.

Dat hebben locoburgemeester René van Hemert, brandweer en politie vrijdagmiddag gezegd.

Op het schoolplein zijn brokken van de stof gevonden, maar er zijn geen asbestvezels in de lucht gemeten. Zulke kleine deeltjes kunnen kanker veroorzaken.

Beschadigd

Na ongeveer vier uur blussen had de brandweer het vuur onder controle. Halverwege de middag waren de laatste vlammetjes bijna gedoofd. Het gebouw is zwaar beschadigd. Omdat er mogelijk gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen, kan het onderzoek naar de oorzaak nog niet beginnen.

Op de drie scholen zitten in totaal iets meer dan vijfhonderd leerlingen. Die krijgen na de vakantie misschien les in een nabijgelegen schoolgebouw, dat vrijkomt.

Heeft u foto's van dit nieuws? Zet ze hier op NUfoto.nl