De rechtbank in Maastricht heeft twee mannen in de Valkenburgse zedenzaak celstraffen van vijf en zes maanden opgelegd, waarvan drie onvoorwaardelijk. De rest van de mannen kreeg taakstraffen opgelegd plus een dag onvoorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft direct laten weten in alle gevallen in hoger beroep te gaan.

De rechter acht in alle gevallen bewezen dat er ontuchtige seksuele handelingen met het 16-jarige meisje zijn verricht. 

De rechtbank ging ervan uit dat de verdachten niet bewust naar seks met een minderjarige op zoek waren. Dat maakt het verwijt minder groot.

Jeugdzorg

De mannen die zijn veroordeeld tot een straf werd verweten meer verantwoordelijkheid te hebben gelet op de maatschappelijke activiteiten. 

De man die zes maanden cel heeft gekregen was jeugdleider bij een jeugdzorginstelling. Hij begeleidde jongeren met ernstige gedragsproblemen. 

De rechter legde overigens geen beroepsverbod op omdat de man niet in functie was toen hij het strafbare feit beging. 

Video: Celstraffen en taakstraffen in zaak Valkenburg

Taakstraf

Acht mannen kregen een taakstraf van 180 uur. Eén een taakstraf van 120 en één van 240 uur. Allen kregen een dag onvoorwaardelijke celstraf.

Volgens de rechtbank hebben de verdachten de lichamelijke integriteit van het meisje ernstig geschonden en haar psychische schade toegebracht.

Armin A.

Het meisje werd geprostitueerd door de 21-jarige loverboy Armin A. Hij is hier begin juli voor veroordeeld tot twee jaar cel. A. zat in dezelfde instelling als waar de jeugdleider werkzaam was.

In totaal twaalf van de 29 klanten kregen hun straf te horen voor het hebben van seks tegen betaling met het meisje in twee hotels in Valkenburg.

De advocaten van de mannen vonden dat ze geen schuld hadden, omdat niemand van hen wist dat het meisje minderjarig was. Zij vroegen dan ook ontslag van rechtsvervolging of boetes en taakstraffen zonder celstraf.

Eis

Het OM had twee weken geleden onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist van vijf tot twaalf maanden. Maar de rechtbank vindt dat een te zware straf en ziet meer in taakstraffen.

Wettelijk gezien moet de rechtbank wel een celstraf opleggen, en daarom koos de rechtbank voor een dag cel plus taakstraffen. Een 55-jarige verdachte werd direct tijdens de behandeling van zijn zaak vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

Telefoon

De mannen werden gevonden dankzij de telefoon van A. Daarin stonden ongeveer tachtig telefoonnummers van klanten waarmee het meisje contact heeft gehad.

Uiteindelijk heeft het OM van 29 verdachten genoeg bewijs verzameld voor vervolging.

Tweede groep

De tweede groep verdachten hoort de uitspraak op 30 juli. Drie verdachten horen de uitspraak van de rechter later vanwege respectievelijk ziekte, verblijf in het buitenland en om juridische redenen.