Sinds begin dit jaar zijn ruim driehonderd automobilisten bekeurd voor het negeren van een rood kruis boven de snelweg. 

Ze zijn tegen de lamp gelopen doordat de politie daar sinds januari extra op controleert, meldt de politie.

Het gaat specifiek om boetes die door de Landelijke Eenheid zijn uitgeschreven. Daar komen de regionale eenheden nog bovenop. Een woordvoerder van de politie kon donderdag nog niet zeggen hoeveel boetes dat zijn.

Vorig jaar werden in totaal 1.065 boetes voor het negeren van een rood kruis uitgeschreven. Het jaar daarvoor waren dat er zelfs 1.335.

Wegwerkzaamheden

Zwaartepunt van de controles ligt bij het negeren van een rood kruis op een plek waar aan de weg wordt gewerkt of waar een ongeluk is gebeurd.

De politie krijgt van Rijkswaterstaat te horen waar dat het geval is en gaat daar controleren. Zo werden vorige week op de A16 bij Kralingen 39 bestuurders op de bon geslingerd. Daar was een baan afgekruist na een pechgeval met een vrachtwagen die moest worden geborgen.

Driekwart van de vierhonderd bekeuringen werden het afgelopen halfjaar uitgeschreven bij wegwerkzaamheden of bergingswerk, het overige kwart bij afgesloten spitsstroken.

Wie wordt bekeurd omdat hij een rood kruis heeft genegeerd, moet 237 euro afrekenen.

'Levensgevaarlijk'

Het negeren van een rood kruis is levensgevaarlijk, benadrukt de politie telkens weer. Alleen al in de afgelopen vijf weken zijn tot drie keer toe weginspecteurs van Rijkswaterstaat aangereden, die op een afgekruiste rijbaan aan het werk waren.

Om extra aandacht te vestigen op het belang van een rood kruis is vier maanden geleden een nieuw verkeersbord in gebruik genomen, met de tekst 'Bij rood X: rijstrook DICHT'. De borden zijn geplaatst langs de A1, A12, A20, A27, A28 en de A67.