De NH90-helikopter waarmee Defensie tijdelijk patiënten vervoert van de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland is te zwaar.

De helikopter kan met zijn gewicht niet landen op het daarvoor bedoelde platform bij het UMCG in Groningen, dat schrijft het Dagblad van het Noorden donderdag.

"Het startgewicht van de NH90 is 10,6 ton. Ons dek is goedgekeurd tot 10 ton", zegt een woordvoerder van het UMCG. Patiënten voor het UMCG worden nu naar het MCL in Leeuwarden of naar vliegveld Eelde gevlogen.

Vanuit die locaties kunnen zij vervolgens met een ambulance naar het UMCG worden vervoerd. Voor patiënten in levensbedreigende situaties vliegt de gele traumaheli van het UMCG naar de Waddeneilanden.

Tijdelijk

Het probleem met de NH90 is overigens tijdelijk. Defensie wil de nog beschikbare helikopters voor andere zaken inzetten en stoppen met het patiëntenvervoer.

Aanvankelijk zou de ANWB die taak met ingang van deze zomer overnemen, maar daar stak de rechtbank kort geleden een stokje voor. De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) in Friesland had volgens de rechter nooit met de ANWB in zee mogen gaan omdat die nog niet in staat is om nachtvluchten uit te voeren.

De RAV is nu in gesprek met het Belgische bedrijf Heliventure. Zolang die onderhandelingen duren, blijft Defensie vliegen. Behalve de NH90 wordt daarvoor ook een Cougar-transportheli ingezet. Die kan wel landen op het helidek van het UMCG.