Het Openbaar Ministerie (OM) stapt naar de Hoge Raad nu de 44-jarige Utrechter Mark van D. dinsdag voor de tweede keer is vrijgesproken van de moord op Vivica Spong en hun ongeboren zoon Julian. 

Dat maakte het OM woensdag bekend.

Na de rechtbank eerder oordeelde dinsdag ook het gerechtshof in Arnhem dat er niet genoeg bewijs voor moord is tegen de 44-jarige Van D. Het OM had juist twintig jaar cel geëist.

De 31-jarige Vivica Spong werd onder aan de trap dood aangetroffen, waarbij Van D. suggereerde dat ze van de trap was gevallen. Hoewel wurging niet aangetoond kon worden, leek dat waarschijnlijker dan een val van de trap.

Video: Cassatie na vrijspraak moord Vivica Spong

Leugen

Zowel hof als rechtbank achtten wel bewezen dat Van D. ongelooflijk veel heeft gelogen. Hij stelde voortdurend zijn verhaal bij als bleek dat zijn beweringen niet konden kloppen, probeerde te verzwijgen dat hij de ochtend van haar dood in de woning was en verdoezelde een boxershort met bloed van haar.

Ook heeft Van D. op internet gezocht op manieren om te doden zonder spoor en op bedwelmende middelen. Sporen die je kan verwachten bij een val van de trap ontbraken.

Bewijs

Het hof gruwelde ervan, aldus het arrest dinsdag, dat Van D. zo’n zware verdenking op zich laadt, zonder openheid van zaken te geven. Maar omdat doodsoorzaak en motief niet duidelijk zijn geworden is er te weinig bewijs voor moord.

De uitspraak viel de ouders van Vivica Spong zwaar. Zij was hun enige kind en Julian hun enige kleinkind.