De gemeente Eindhoven maakt zich grote zorgen over het plan van luchtvaartmaatschappij Arke om vanaf Eindhoven Airport op Aruba en Curaçao te gaan vliegen. 

Zulke vluchten brengen ''naar verwachting grote drugsgerelateerde veiligheidsrisico's met zich mee'', zo schrijft burgemeester Rob van Gijzel aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Van Gijzel schrijft op verzoek van de gemeenteraad dat de gemeente ervan uitgaat dat op vluchten vanuit de eilanden 100-procentscontrole zal plaatsvinden. Dat wil zeggen dat alle passagiers en bagage worden gecontroleerd.

Zoiets kost capaciteit van politie, justitie en marechaussee, waarschuwt Van Gijzel. ''Dit mag niet ten koste gaan van de bestaande inzet.''

Geen besluit

Op vluchten vanaf Schiphol naar Aruba en Curaçao vinden "sinds jaar en dag" 100-procentscontroles plaats, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Of er ook vluchten vanuit Eindhoven richting de Antillen zullen vliegen is afhankelijk van de veiligheidsomstandigheden, aldus het ministerie. "We hebben daar nog geen besluit over genomen", zegt de woordvoerder. 

"In overleg met alle betrokken partijen zullen we in kaart brengen wat de voor- en nadelen zijn van dergelijke vluchten vanaf Eindhoven", aldus de zegsman. Het ministerie wil onder andere kijken wat de gevolgen zijn voor de capaciteit bij politie en marechaussee.

Los van de veiligheid zijn de vluchten naar de eilanden volgens de gemeente ''niet van eminent economisch belang'' voor de regio. Arke wil vanaf november twee keer per week naar Aruba en Curaçao gaan vliegen vanaf Eindhoven.

Het is voor vliegtuigmaatschappijen en consument goedkoper om vanaf kleinere luchthavens te vliegen dan vanaf Schiphol.