Anneke Tromp legt zich niet neer bij het vonnis dat de rechter in Alkmaar velde over de manier waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2013 optrad richting haar overleden echtgenoot, huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn. 

Advocaat Cor Hellingman, die optreedt als woordvoerder van de familie, zei dinsdag dat tegen de uitspraak beroep is ingesteld.

Huisarts Tromp gaf in augustus 2013 veel meer morfine dan toegestaan aan een terminaal zieke patiënt, die korte tijd later overleed. Een aanwezige co-assistente van het AMC in Amsterdam stapte hierop naar haar begeleider, die de IGZ inlichtte.

De inspectie bracht de zaak vervolgens aan bij het Openbaar Ministerie (OM). Begin oktober stelde de IGZ Tromp voor zeven dagen op non-actief.

Verkeerde gronden

De huisarts tekende daartegen bezwaar aan, maar maakte korte tijd later een einde aan zijn leven. Vanwege zijn overlijden herriep de inspectie begin 2014 de beslissing, maar volgens Anneke Tromp gebeurde dat op verkeerde gronden en had het besluit helemaal nooit mogen worden genomen. Op zoek naar eerherstel voor haar overleden man daagde zij de inspectie voor de rechter. Die stelde haar eerder deze maand in het ongelijk.

''Een verschrikkelijke uitspraak", zegt Hellingman daarover. Anneke Tromp zelf noemde het optreden van de IGZ eerder ''onverteerbaar". ''Mijn man had een onberispelijk verleden, maar één incident was genoeg om hem weg te zetten als gevaar voor zijn patiënten."