Bart van U. heeft dinsdag tijdens een pro-formazitting in de zaak van de moord op zijn zus een onsamenhangende verklaring afgelegd bij de rechtbank in Rotterdam.

Van U. wordt verdacht van de moord op zijn zus op 10 januari 2015.

Van U. zegt geen andere uitweg te hebben gezien dan het neersteken van zijn zus. Volgens Van U. zou zijn zus ''voor alles hebben getekend, om mij opgenomen te krijgen, om mij zelfmoord te laten plegen''. Onder dezelfde omstandigheden zou hij hetzelfde doen, zei hij over het doden van zijn zus.

Ook vertelde hij onder meer over de slechte relatie die hij met zijn zus zou hebben gehad. Van U. heeft eerder bekend dat hij haar 'uit zelfverdediging' heeft doodgestoken.

Sterk verminderd toerekeningsvatbaar

Van U. zei ook dat zijn zus boodschappen had gedaan waar hij niet op zat te wachten. Ook dachten hij - uit een orthodox christelijk milieu - en zijn zus anders over euthanasie en abortus, liet hij weten.

Van U. is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Volgens zijn advocate Noëlle Pieterse komt in de rapportage naar voren dat Van U. sterk verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn.

Els Borst

Van U. werd in januari aangehouden, nadat zijn zus dood in hun gezamenlijke woning aan de Oudedijk in Rotterdam was gevonden. Enige weken hierna kon hij dankzij een dna-hit ook worden gelinkt als verdachte in het onderzoek naar de dood van Els Borst.

Hij verscheen dinsdag voor het eerst in het openbaar bij de rechtbank. Hij was keurig in pak gestoken en droeg een bril en een baard. De zitting dinsdag was nog niet inhoudelijk en ging alleen over het doodsteken van zijn zus.

In een volgende zitting, vermoedelijk in september, wordt Van U. ook gedagvaard voor zijn betrokkenheid bij de dood van Borst, zo werd vorige week bekend. Van U. heeft dinsdag geen enkele uitspraak gedaan over zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van Borst.

Reactie advocaat Bart van U.: