Een vertegenwoordiging van de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap in Nederland heeft dinsdagmiddag een brandbrief gegeven aan burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere. 

Aanleiding is het incident in haar gemeente waarbij een motoragent een verdachte geboeid met zijn motor liet mee rennen naar het politiebureau.

De 13-jarige jongen was aangehouden, omdat hij tot twee keer toe een valse identiteit had opgegeven. Omstanders filmden hoe hij vastgeketend aan de politiemotor door de binnenstad van Almere werd meegevoerd. 

De organisatie Comité Boni vraagt Jorritsma in de brief maatregelen te nemen ''opdat dergelijk politieoptreden tot het verleden gaat behoren''. Ook wordt aangedrongen op een gesprek tussen burgemeester, politie en het comité. ''Het overleg heeft als doel het veiligheidsgevoel te herwinnen van burgers van Afrikaanse afkomst in de stad.''

Video: Brandbrief voor burgemeester Almere

Volkslied

Bij de overhandiging van de brandbrief zongen de aanwezigen het Surinaamse volkslied. Volgens de initiatiefnemers, die met ongeveer honderd personen naar het stadhuis van Almere waren gekomen, staat de burgemeester welwillend tegenover het verzoek maar moet volgens haar eerst het onderzoek van de recherche worden afgerond.

De leiding van de politie Midden-Nederland liet enkele uren na het incident al weten erdoor ''in verlegenheid'' te zijn gebracht. Zolang het onderzoek loopt, doet de betrokken politieman geen werk op straat, alleen op het bureau.

Video: Politie Almere laat arrestant meerennen