De politie heeft vorige week woensdag in een opslagruimte in Nieuwegein een "ongekend grote hoeveelheid vuurwapens" aangetroffen.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

De vondst bestaat uit zeker 60 pistolen en revolvers, 36 automatische wapens, 9 handgranaten en grote hoeveelheden munitie. Ook werd een tiental kogelwerende vesten in beslag genomen.

In verband hiermee werden acht verdachten gearresteerd. Het zijn vermeende criminelen uit Tiel, Wijk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein.

Het arsenaal lag opgeslagen in twee kluizen in twee opslagboxen. De wapenvondst werd gedaan in een onderzoek naar een groep mensen die worden verdacht van voorbereiding van "een of meerdere zéér ernstige delicten", aldus het OM.

De politie nam naast wapens ook telefoons, sim-kaarten, een kilo cocaïne, 700 gram hasj, xtc-pillen en twee gestolen auto’s in beslag.

Video: Eerste beelden wapenvondst Nieuwegein

Hulp Defensie

Aan de doorzoekingen is bijstand geleverd door gespecialiseerde zoekteams van Defensie. Zij maken onder meer gebruik van radarapparatuur, waarmee verborgen ruimtes kunnen worden ontdekt in de bodem en achter muren.

Verlengd voorarrest

De onderzoeksrechter in Amsterdam heeft het voorarrest van zeven verdachten vrijdag met twee weken verlengd. Het OM heeft ze beperkingen opgelegd. Daardoor mogen ze in het belang van het onderzoek alleen contact hebben met hun advocaat. Op die manier wil justitie voorkomen dat ze het onderzoek kunnen beïnvloeden.