In het centrum van Den Haag heeft in de nacht van maandag op dinsdag een grote brand gewoed in een portiekwoning. Daarbij is in ieder geval één persoon om het leven gekomen. 

Verder zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe zij eraan toe zijn. Dat heeft de brandweer gemeld.

Het dodelijke slachtoffer was een man. Hij werd uit het brandende pand aan de Torenstraat gehaald en gereanimeerd, maar hulp mocht niet meer baten. Hij overleed ter plaatse.

De gewonden zijn vermoedelijk bewoners van het gebouw dat een gemeenschappelijk trappenhuis heeft. Omliggende woningen zijn ontruimd. Volgens de brandweer zijn 33 mensen op een nabijgelegen politiebureau opgevangen.

Veel bewoners kunnen voorlopig niet terug naar huis. Zo'n twaalf woningen zijn namelijk op korte termijn niet bewoonbaar. "De gemeente zorgt in overleg met de de bewoners voor opvang. Het ziet er naar uit dat een aantal wordt ondergebracht in een hotel", aldus een brandweerwoordvoerder.

Torenstraat

Bij de brand hebben zes politieagenten die snel ter plaatse waren en hulp boden, rook ingeademd. Ze werden door ambulancepersoneel gecontroleerd, maar hoefden niet naar het ziekenhuis.

De uitslaande brand brak rond 2.00 uur uit op de eerste etage van de woning aan de Torenstraat, waarna de vlammen zich snel uitbreidden. Daardoor werd ook de tweede verdieping getroffen door de vuurzee.

Video: Dode en gewonden bij brand in Den Haag

Schade

Andere woonlagen hebben rook- en waterschade opgelopen. Omdat het pand zowel aan de voor- als de achterkant lastig te bereiken is, werden veel hulpdiensten opgetrommeld en is veel materieel ingezet in de vorm van tankautospuiten.

Op de begane grond zitten winkels. Waarschijnlijk kan een aantal zaken dat direct onder de brandhaard zit, dinsdag niet open. Inmiddels is de brand onder controle. Over de oorzaak is nog niets bekend.