Tarik Z. gaat in hoger beroep tegen de straf die hij van de rechtbank heeft gekregen voor het verstoren van het Achtuurjournaal. Ook het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep.

Dat bevestigt het OM maandagavond tegen NU.nl na berichtgeving van NRC.

De 20-jarige Z. drong in januari het NOS-gebouw op het Mediapark in Hilversum binnen, omdat hij spreektijd wilde in het Journaal. Hij werd naar een lege studio gebracht en kon daar overmeesterd worden door de politie.

De rechtbank legde Z. begin juli een celstraf op van dertig maanden, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk. Hij is veroordeeld voor gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

Het OM had vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Z. kreeg een lagere straf omdat hij geen strafblad heeft en de NOS de beelden van de kaping heeft herhaald.

Geen argument

Het OM vindt dat geen argument voor een lagere straf. "Het zou anders zijn geweest als hij er niks aan kon doen dat hij op televisie was verschenen. Maar Z. heeft er zelf naar gemaakt", zegt een woordvoerder.

Ook vindt justitie dat de slachtoffers wel degelijk angst hebben gekend. "Het gaat bijvoorbeeld om professionele beveiligers die het incident hebben meegemaakt. Er was zeker een dreiging, zo blijkt uit hun getuigeverklaringen."

Gijzeling

De advocaat van Z., Ton Visser, vindt juist dat zijn cliënt genoeg is gestraft. Hij is het oneens met de bewezenverklaring gijzeling en wil daarom een lagere straf. Volgens hem was er geen sprake van een echte gijzeling.

"Daarbij heb je iemand fysiek of geestelijk in je macht, zodat je andere mensen kunt dwingen om iets te doen of te geven. Een beveiliger ging met Z. mee, maar de tweede bleef achter en bleef gewoon zitten. Je kunt niet volhouden dat die zich gedwongen voelde om iets te doen'', zegt Visser.

Maar volgens het OM was er wel degelijk sprake van gijzeling. "Er is niet iemand met een touw aan een stoel vastgebonden. Maar er was wel zeker sprake van vrijheidsberoving door Z.", aldus de woordvoerder.

De zaak wordt de komende tijd opnieuw bekeken door het gerechtshof. Het is nog niet duidelijk wanneer Z. opnieuw moet voorkomen.