Verwarde mensen worden steeds minder vaak naar een politiecel gebracht na een incident. In 30 procent van de gevallen brengt de politie de mensen rechtstreeks naar de geestelijke gezondheidszorg.

Dat meldt de Volkskrant maandag.

Het streven van de politie is om die aanpak, die in Utrecht en andere grote steden al voorkomt, ook landelijk in te voeren, aldus Henk van Dijk, voorzitter van het landelijk platform ggz bij de politie.

Als er onrust op straat wordt veroorzaakt door verwarde mensen is de politie vaak het eerst ter plaatse. De aanpak van de politie verschilde bij verwarde mensen niet van 'gewone' verdachten. De verdachtes worden indien nodig geboeid, in een politiebusje naar de cel gereden en daar opgesloten. 

Toename

Het aantal incidenten met verwarde personen is tussen 2011 en 2014 met bijna de helft toegenomen. Per jaar vinden er ongeveer 60.000 incidenten plaats. Ook het aantal acute dwangopnames steeg met 10 procent, aldus hoogleraar Niels Mulder. 

In Utrecht kan een agent contact opnemen met de crisisdienst van Altrecht, als er getwijfeld wordt of de verdachte zorg nodig heeft. Aan de hand van een vragenmodel wordt er dan gekeken of de verdachte naar de cel of naar de ggz-instelling wordt gebracht.

In andere grote steden verschilt de aanpak per regio. In Den Haag is een leegstaande gang op het politiebureau omgebouwd tot zorglocatie en in Amsterdam schat de agent zelf in of er sprake is van een verward persoon, die vervolgens eventueel naar de Spedeisende Psychiatrie Amsterdam wordt gebracht.

Een volgende stap is om in de meldkamer waar 112-telefoontjes binnenkomen ook ggz-experts in te schakelen naast brandweer, politie en ambulance. In Amsterdam en Rotterdam wordt er op dit moment over gesproken.

Opsluiting

Opsluiting in de politiecel kan zeer traumatiserend en bedreigend zijn voor psychiatrische patiënten, aldus sociaal psychiatrisch verpleegkundige en projectleider Carina Stigter, die voor ggz-instelling Altrecht onderzoek deed naar ervaringen van patiënten en medewerkers met deze werkwijze, tegen de Volkskrant.

"Mensen zijn op zo'n moment op hun kwetsbaarst. Iedereen die ik sprak bij de politie en Altrecht vond het onwenselijk dat mensen die eigenlijk zorg nodig hebben, als een crimineel worden behandeld."