Ruim duizend Nederlandse scouts vertrekken maandag en dinsdag naar Japan voor de Wereld Jamboree, het internationale Scoutingkamp. De Wereld Jamboree is met 30.000 scouts uit 150 landen het grootste scoutingevenement ter wereld.

De Nederlandse scouts doen van 28 juli tot en met 8 augustus mee aan de Wereld Jamboree. Ze vertrekken vanaf verschillende vliegvelden.

''De Wereld Jamboree biedt een ervaring die onvergetelijk voor je is’’, zegt een woordvoerster. ''Je kampeert tien dagen lang in een internationale omgeving. Je leert nieuwe mensen kennen, merkt de cultuurverschillen en neemt samen deel aan activiteiten.’’

Naast diverse culturele en sportieve activiteiten, wordt dit jaar ook aandacht besteed aan de atoomaanvallen op Hiroshima, zeventig jaar geleden op 6 augustus.

De Nederlandse groep van ruim duizend scouts bestaat uit 684 jeugddeelnemers van elf tot en met zeventien jaar oud, 76 stafleden die de deelnemers begeleiden en meer dan tweehonderd volwassen scouts die meewerken in de organisatie.

Het internationale kamp wordt eens in de vier jaar telkens door een ander gastland georganiseerd. In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland gehouden.