"Bij alle verdriet dat er toch al was, is er het afgelopen jaar bovenmenselijk veel gevraagd van uw geduld en vertrouwen. Dat realiseer ik mij heel goed", zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens de herdenking van de ramp met vlucht MH17.

Volg hier ons liveblog over de herdenkingen (gesloten).

De vliegramp in Oekraïne gebeurde precies een jaar geleden.

"Des te groter is het respect voor de waardigheid die u hebt getoond", richtte de premier zich tot de nabestaanden. "En ik wil u daar uit de grond van mijn hart voor bedanken. Want na het verdriet om het intense gemis is de lange en complexe nasleep misschien wel een van de moeilijkste dingen."

"De berging van de lichamen en wrakstukken, het onderzoek naar wat er precies is gebeurd, en alles wat daarop nog moet volgen om maximaal recht te doen aan uw dierbaren."

Bevroren moment

Rutte noemde de 17e juli van vorig jaar "dat bevroren moment in de tijd". Iedereen wist waar en hoe het nieuws binnenkwam. "Het rauwe besef dat de dood op een onbekende plek duizenden kilometers ver weg uw huis binnen was gevlogen", zei hij. "Het ongeloof, het beklemmende gevoel van onmacht en alle tranen. Het is allemaal nog zó dichtbij."

De minister-president ging in op de vele aspecten van de ramp voor de nabestaanden. "Het was een jaar van rouw in beslotenheid, samen met familie en naaste vrienden, terwijl buiten een luidruchtige mediastorm woedde vol met nieuws, beelden en verhalen. 'Mijn zus is een nieuwsfeit geworden’, zei iemand."

Volgens hem was er echter ook en vooral troost en bemoediging "van mensen die hun armen om u heen sloegen, in een land dat intens met u mee blijft leven".

Herdenking slachtoffers MH17

"Bij alle verdriet dat er toch al was, is er het afgelopen jaar bovenmenselijk veel gevraagd van uw geduld en vertrouwen", sprak premier Rutte tot de nabestaanden in Nieuwegein. © ANP
Premier Rutte spreekt tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van MH17 in Nieuwegein. © ANP
Bij de vliegramp met MH17 kwamen vorig jaar 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. © ANP
De vlag op het Binnenhof hangt halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. Het is een jaar geleden dat 298 mensen de dood vonden toen hun vliegtuig van Malaysia Airlines boven Oekraine uit de lucht werd geschoten. © ANP
Bij alle rijksgebouwen, zoals het Kabinet van de Koning in Den Haag, hangt de driekleur vandaag halfstok. © ANP
Ook luchthaven Schiphol herdenkt de ramp. © ANP
Bij de Nederlandse ambassade in Kiev leggen mensen met speciale t-shirts bloemen ter nagedachtenis. © AFP
Bij de Nederlandse ambassade in Kiev draagt iemand een t-shirt ter herinnering aan de ramp van een jaar geleden. © AFP
Bij vertrekhal 3 op Schiphol staan belangstellenden stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. © ANP
Bij het parlementsgebouw in het Australische Canberra een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. © ANP
Het gedenkteken is een plaquette met daarop de namen van de slachtoffers en werd onthuld tijdens een herdenkingsceremonie © ANP
Leden van het Australische parlement, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop, zijn van hun vakantie teruggekomen om bij de herdenking aanwezig te zijn. © ANP
Na de bijeenkomst heeft premier Abbott familie en vrienden van de 39 Australische slachtoffers van MH17 ontmoet. © ANP
Premier Mark Rutte arriveert bij de herdenkingsbijeenkomst in Nieuwegein. © ANP
Het condoleanceregister bij de herdenking in Nieuwegein werd onder andere getekend door koning Willem-Alexander en koningin Maxima. © ANP
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, arriveert bij de herdenking. Timmermans oogstte vlak na de ramp veel lof voor zijn toespraak voor de VN Veiligheidsraad. © ANP
Een belangstellende brengt zonnebloemen mee naar de herdenkingsplechtigheid. © ANP
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken komt aan in Nieuwegein. © ANP
Nabestaanden maakten van knuffels een "haag van medeleven". © ANP
Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap arriveert bij de herdenkingsplechtigheid. © ANP

Nieuwegein

Zo'n 1.600 nabestaanden hebben in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein hun omgekomen geliefden bij de vliegramp met de MH17 herdacht. 

De Stichting Vliegramp MH17 organiseerde de besloten herdenking en de nabestaanden stelden zelf het programma samen. Thema was: 'Hoop in verdriet'. De namen van alle slachtoffers werden voorgelezen en daarna werd een minuut stilte gehouden.

Toespraken

Verder zijn er toespraken gehouden, onder meer door de vrouw van de co-piloot en klonk er muziek. Sjors van der Panne (finalist The Voice of Holland) zong het nummer Zeg me dat het niet zo is

Nabestaanden maakten van knuffels een 'haag van medeleven'. Die staat in de ruimte waar de nabestaanden na afloop van de dienst konden napraten.

Veel nabestaanden hadden bloemen, waaronder zonnebloemen, bij zich. Een deel van het neergeschoten vliegtuig kwam in een zonnebloemveld terecht.

Behalve nabestaanden uit Nederland waren er ook veel uit andere landen. De volgens de aanwezigen indrukwekkende en emotionele herdenking duurde bijna twee uur.

Kabinet

Namens het kabinet waren verder de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in Nieuwegein.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en stortte neer boven het oosten van de Oekraïne. In het hele land hangt vrijdag de vlag halfstok.

Bestuurslid Evert van Zijtveld van de Stichting Vliegramp MH17 heeft gezegd dat er elk jaar een herdenkingsplechtigheid komt voor nabestaanden van de slachtoffers.

Video: Toespraak Evert van Zijtveld