Een dertigjarige politieagent uit Kerkrade is vrijdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens poging tot doodslag

Op 22 augustus 2013 schoot de agent als lid van een arrestatieteam op iemand in een auto.

Niet de bestuurder, maar de bijrijder raakte daardoor gewond en moest naar het ziekenhuis gebracht worden. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden gevraagd om de agent vrij te spreken.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft inmiddels hoger beroep aangetekend tegen de straf. ''Dit is geen boef die op iemand schiet, maar een agent die zichzelf verdedigt'', aldus de woordvoerster van het OM vrijdag.

Het incident gebeurde op de parkeerplaats van coffeeshop Brothers in Heerlen. De bestuurder moest worden gearresteerd omdat hij de nacht daarvoor een ramkraak zou hebben gepleegd in Simpelveld. Bovendien had de verdachte nog een jaar gevangenisstraf tegoed, aldus de advocaat van de agent.

Ook raadsman Rino Jonkers van de agent tekent hoger beroep aan. "Als dit de consequentie is voor een agent die naar eer en geweten zijn werk doet, is dat onacceptabel'', aldus Jonkers. Volgens hem handelde de agent uit noodweer en heeft de rechtbank onvoldoende rekening gehouden met de gevaarlijke situatie ter plaatse.

Wegrijden

Bij de poging de bestuurder te arresteren probeerde deze weg te rijden. De agent voelde zich daardoor naar eigen zeggen bedreigd en schoot op de bestuurder. Volgens de rechtbank is er echter geen sprake van noodweer en ging van de relatief langzaam rijdende auto geen gevaar uit voor de agent, die naast het portier van de bijrijder stond toen hij schoot.

Volgens de rechtbank heeft de agent buitenproportioneel en ondoordacht gehandeld. De kogel had volgens de chirurg zijn dood kunnen zijn, als het projectiel een centimeter meer naar rechts was binnengetreden.

Betalen

De rechtbank veroordeelde de agent ook tot het betalen van 750 euro voor de kapot geschoten kleding en 3500 euro smartengeld.

Justitie had de zaak eerst geseponeerd en het slachtoffer stapte naar het gerechtshof in Den Bosch om vervolging af te dwingen. Het hof oordeelde in december dat de agent toch moest worden vervolgd.

Geschokt

De Nationale Politie is geschokt door de straf. "Ik ben vreselijk teleurgesteld in het vonnis van de rechtbank'', liet korpschef Gerard Bouman in een verklaring weten. Hij zegt dat de politie de straf aanvecht "tot aan de allerhoogste instantie".