Verdachte Bart van U. wordt nu ook vervolgd voor de moord op voormalig minister Els Borst.

Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend. 

Van U. staat volgende week dinsdag in een pro forma-zitting voor de Rotterdamse rechtbank voor de moord op zijn zus Loïs, die in januari 2015 werd gedood in haar woning aan de Oudedijk in Rotterdam.

In de daarop volgende zitting, vermoedelijk in september dit jaar, wordt de verdachte ook gedagvaard voor zijn betrokkenheid bij de dood van Borst.

Volgens het OM bestaat daarvoor "voldoende grond". De officier van justitie vraagt de Rotterdamse rechtbank dan ook om een gelijktijdige behandeling van beide zaken, aldus het OM.

Dna-materiaal

Van U. kwam pas in januari 2015 in het vizier als verdachte voor de moord op Borst, nadat dna-materiaal op de plaats delict overeen bleek te komen met dna dat werd gevonden na de moord op de zus van Van U. in haar woning.

De D66-politica was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok I en Kok II. Op 10 februari werd zij levenloos aangetroffen in de garage van haar huis in Bilthoven. Na politieonderzoek bleek zij door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.

Video: Verklaring OM

Kritiek

Naar aanleiding van de verdenkingen tegen van Van U. bekeek de commissie-Hoekstra het onderzoek naar de moord op de oud-minster. De commissie concludeerde dat bij Van U. al eerder dna had moeten worden afgenomen, zodat hij eerder als verdachte in beeld was gekomen.

Ook kreeg het OM kritiek voor de manier waarop wordt omgegaan met signalen over mensen die mogelijk gevaarlijk zijn omdat zij psychiatrische problemen hebben.

Advocaat

De advocaat van Van U., Noëlle Pieterse, is niet verrast over het besluit dat haar cliënt ook gaat worden berecht voor de moord op Borst. U. is volgens haar vaak hierover verhoord, maar heeft hij zich in de zaak Borst steeds beroepen op zijn zwijgrecht.

Pieterse kondigt aan dat Van U. volgende week dinsdag voor de rechtbank zal verschijnen. ''Mogelijk gaat hij dan wel een verklaring afleggen in de zaak van zijn zus Loïs, maar nog niet in de zaak Borst. Die is dan nog niet aan de orde.''