Het is vrijdag een jaar geleden dat het toestel van vlucht MH17 neerstortte boven het oosten van Oekraïne. De vliegramp wordt vrijdag op verschillende plaatsen herdacht. 

De eerste herdenkingen vinden vrijdag plaats in het buitenland. Onder meer in Australië en in Oekraïne wordt er stilgestaan bij de ramp. 

Zo is er vrijdag bij het parlementsgebouw in het Australische Canberra een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. Het gedenkteken is een plaquette met daarop de namen van de slachtoffers en werd onthuld tijdens een herdenkingsceremonie, zo meldt de Australische omroep ABC vrijdag.

Leden van het Australische parlement zijn van hun vakantie teruggekomen om bij de herdenking aanwezig te zijn. Premier Tony Abbot zei voorafgaand aan de ceremonie dat de dood van de 298 inzittenden van het vliegtuig het "gevoel van rechtvaardigheid'' heeft gekrenkt. 

Na de bijeenkomst heeft Abbott familie en vrienden van de 39 Australische slachtoffers van MH17 ontmoet.

Oekraïne

In Oekraïne startte vrijdag om 7.00 uur Nederlandse tijd ook een herdenkingsbijeenkomst. Deze bijeenkomst in Grabovo was vooral bedoeld voor de inwoners van het gebied in het oosten van Oekraïne, waar het toestel neerstortte. 

Er werd een kerkdienst gehouden waar enkele tientallen mensen aanwezig waren, gevolgd door een korte processie naar de rampplek. 

"We zullen ieder jaar bidden voor de slachtoffers van deze tragedie", zo zei een geestelijke die de dienst leidde.

''De Oekraïense criminelen zijn hiervoor verantwoordelijk.'' Dat zei de premier van de opstandige Oost-Oekraïense regio Donetsk, Aleksander Zachartsjenko tijdens de herdenkingsplechtigheid. Volgens Zachartsjenko zijn in Grabovo ''onschuldige slachtoffers zijn omgekomen''.

De rebellenleider zei het te waarderen dat er zoveel mensen bij de herdenking aanwezig zijn. Hij zei tegen de nabestaanden van de ramp dat ''wij volledige veiligheid hier kunnen bieden'', als ze naar de rampplek toe willen komen.

Na zijn toespraak was er een minuut stilte. Aansluitend werden 298 witte ballonnen opgelaten, voor ieder slachtoffer één.

Beveiliging

Donderdag arriveerden al zo'n honderd seperatisten in Grabovo; zij zouden daar naar eigen zeggen zijn voor de beveiliging van de herdenkingsceremonie.

De separatisten verwachtten "mogelijke sabotage van groepen uit Oekraïne''. Daarom werd donderdag al de omgeving onderzocht op mijnen of andere explosieven met onder meer metaaldetectors.

Nederland

In Nederland komen de nabestaanden van de slachtoffers vrijdag ook bijeen. Er zijn plechtigheden in Hilversum en in Nieuwegein, waarbij ook enkele nabestaanden van buitenlandse slachtoffers aanwezig zullen zijn. 

De herdenking is georganiseerd door de Stichting Vliegramp MH17. Het programma van deze herdenking door de nabestaanden van de ramp zelf is samengesteld. Nabestaanden kunnen tijdens de bijeenkomst met elkaar praten, maar daarnaast zal er ook herdacht worden door middel van bijvoorbeeld zang en dans. 

De bijeenkomsten voor nabestaanden vinden plaats achter gesloten deuren. Mensen die dat willen kunnen ook op de speciale herdenkingsplaats op Schiphol terecht. Daarvoor is in vertrekhal 3 een speciale plek ingericht. 

Bij de vliegramp met MH17 kwamen vorig jaar 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. 

Bekijk de gebeurtenissen rond de ramp in 60 seconden:

Animatie door in60seconds