Honderd medische certificaten die zijn afgegeven door European Aviation Medical Center (EAMC) in Rijen zijn ongeldig verklaard.

Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport donderdag.

Het gaat om 99 medische verklaringen van vliegend personeel en één certificaat van een luchtverkeersleider.

Het keuringscentrum in de Noord-Brabantse plaats mag voorlopig geen onderzoeken meer uitvoeren. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aan de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de ILT opdracht gegeven een strafrechtelijk onderzoek te beginnen.

Alle honderd documenten zijn "waarschijnlijk of vrijwel zeker" onterecht afgegeven omdat de keuringen onvolledig of onjuist zijn uitgevoerd. Vliegend personeel en luchtverkeersleiders moeten geldige medische certificaten hebben om te kunnen werken.

Keuringsinstanties

De inspectie houdt ook de andere zeven medische keuringsinstanties in de luchtvaart en dertien zelfstandige keuringsartsen de komende tijd extra in de gaten.

"In 2014 werden zestien piloten 'niet fit' bevonden op een totaal van 15.000 keuringen", aldus een ILT-woordvoerster. Vanwege het strafrechtelijk onderzoek kan ze niet ingaan op de redenen waarom certificaten nietig zijn verklaard.

'Kwalijke zaak'

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) noemt het een kwalijke zaak dat het keuringscentrum in Rijen waarschijnlijk geen goed werk heeft geleverd. "Maar het betekent niet dat de vliegers om wie het gaat niet geschikt zouden zijn", aldus een woordvoerder.

"Het blijft gissen naar de reden en dat is lastig. Heeft het centrum bijvoorbeeld omwille van de kosten een deelonderzoek niet uitgevoerd? Maar het kan ook zijn dat een keuringsarts niet beschikte over de vereiste papieren."

Verreweg de meeste van de duizenden VNV-vliegers werken bij KLM, Martinair en Transavia en worden niet in het centrum in Rijen gekeurd, aldus de zegsman.

D66-fractie

De Tweede Kamerfractie van D66 wil van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) weten hoe het kan dat piloten vliegtuigen besturen terwijl ze niet medisch zijn goedgekeurd. "Het is nu onduidelijk hoeveel piloten er nog meer onterecht zijn goedgekeurd", aldus Kamerlid Wassila Hachchi.