Een 23-jarige gevangene is dinsdag ontsnapt uit een psychiatrische instelling in Den Dolder. Hij wordt omschreven als vuurwapengevaarlijk en staat erom bekend geweld te gebruiken.

Dat meldt de politie donderdag.

De ontsnapte Ali B. zat opgesloten in de Penitentiaire Inrichting in Zwolle voor een geweldsdelict. Hij verbleef tijdelijk in een inrichting in Den Dolder. 

De politie vermoedt dat hij zich ophoudt in de omgeving van Amsterdam West. Daar woonde hij voor zijn detentie. Toch wordt niet uitgesloten dat hij zich elders in Nederland bevindt. 

Medicatie

De politie houdt er sterk rekening mee dat B. snel geweld gebruikt, mogelijk met een vuurwapen. Hij slikt namelijk een bepaald soort medicijnen die hij niet meer tot zijn beschikking heeft. 

"Er dient ernstig rekening mee gehouden te worden dat dit van invloed is op de wijze waarop Ali B. reageert op zijn omgeving", aldus de politie.

Vrijwillig

B.'s advocaat Peter Plasman laat weten dat zijn cliënt een celstraf van drie jaar uitzat en in november van dit jaar vrij zou komen. "Hij zat in Den Dolder voor een vrijwillige anti-agressietraining. Er is geen sprake van een psychische stoornis zoals in sommige media gesuggereerd wordt", aldus Plasman.

Ook laat hij weten dat B. de broer is van Anouar B., die begin mei werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn rol bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012.