Zes verdachten van de rellen in de Haagse Schilderswijk begin juli zijn woensdag voor de snelrechter verschenen. Vijf van de zes kregen celstraffenen, een werd vrijgesproken.

En voor vier van de zes was er een gebiedsverbod van een halfjaar. Ze werden veroordeeld voor het gooien van stenen naar de politie en politievoertuigen.

Geen van de veroordeelden hoeft de cel nog in, het onvoorwaardelijk deel van hun gevangenisstraf hebben ze al in voorarrest uitgezeten. De celstraffen liepen uiteen van dertien dagen (de duur van het voorarrest) tot 42 dagen, de werkstraffen van 50 tot 60 uur.

De vrijspraak was voor een 23-jarige man uit Den Haag. Tegen hem had één politieagent twee processen-verbaal opgemaakt, die met elkaar in tegenspraak waren.

Een jongen van 18 uit Den Haag kreeg wel een celstraf en een werkstraf, maar geen gebiedsverbod omdat hij in de Schilderswijk woont.

Emoties

Twee van de verdachten hadden het moeilijk in de rechtszaal, een man van 29 uit Rotterdam en een jongen van 18 uit Den Haag. Ze raakten door emoties overmand.

De kortste straf, dertien dagen cel, was voor een 18-jarige Hagenaar. Hij bekende direct en betuigde spijt.

Vrijdag en maandag werden ook al relschoppers veroordeeld voor hun aandeel in de rellen. Die ontstonden na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Hij stierf eind juni, een dag na het festival Night at the Park in het Zuiderpark. Daar kreeg hij een woordenwisseling met agenten.

Toen zij hem wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij. De vijf betrokken agenten zijn op non-actief gesteld.