In Barendrecht is woensdagmiddag het eerste nieuwe trekkerrijbewijs uitgegeven. Het zogeheten T-rijbewijs is sinds een wetswijziging per 1 juli verplicht, voor die tijd was een trekkercertificaat voldoende. 

De wet is mede gewijzigd om het aantal verkeersdoden met tractoren terug te dringen. Bij de meeste andere vervoersmiddelen liep het aantal verkeersdoden terug, maar bij de trekkers was dit niet het geval.

Een zestienjarige jongen uit Bleskensgraaf was woensdag de eerste Nederlander die het T-rijbewijs in ontvangst mocht nemen. Net als het brommercertificaat kan het tractorrijbewijs vanaf zestien jaar worden gehaald.

De jongen slaagde begin juli al voor zijn theorie-examen en na zijn geslaagde praktijkexamen in Barendrecht mag hij ook de weg op met een tractor.

Mensen die al een rijbewijs hebben, hoeven geen examen te doen. Wie een geldig autorijbewijs heeft dat is afgegeven voor 1 juli, krijgt bij de eerstvolgende vernieuwing automatisch de categorie T erbij.

En iedereen die een trekkercertificaat heeft, kan dit certificaat tot 1 juli 2016 via de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) omwisselen voor het T-rijbewijs.

Gemiddeld vallen dertien verkeersdoden per jaar door tractoren.