De ex-man van de sinds 10 januari 2010 vermiste Ilham Benchelh wordt vervolgd voor de moord op de vrouw. 

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag. De vrouw uit Siddeburen was tijdens haar verdwijning 36 jaar.

Volgens persofficier van justitie Pieter van Rest is het onderzoek nu klaar en concludeert het OM dat ''het niet anders kan dat de man verantwoordelijk is voor de dood van de vrouw''.

De ex-man werd zeventien dagen na de verdwijning al door de politie gearresteerd op verdenking van de betrokkenheid bij de verdwijning. Er werd toen een grootschalig onderzoek gedaan en er is op veel plaatsen naar Benchelh gezocht. Na acht maanden voorarrest werd de man vrijgelaten, maar bleef hij verdachte.

De 67-jarige ex-man is nog steeds op vrije voeten. Het OM denkt dat hij op dit moment in Marokko verblijft. Hij heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij de verdwijning.

Deskundigen

Politie en justitie hebben ook nog deskundigen van de Britse opsporingsdienst National Crime Agency (NCA) ingeschakeld. Dit om te kijken of ze niets in het onderzoek over het hoofd hadden gezien. ''Dat was volgens hen niet het geval'', aldus Van Rest.

In het najaar wordt een zogeheten regiezitting bij de rechtbank gehouden. Dan kunnen zowel het Openbaar Ministerie als de advocaat van de verdachte onderzoekswensen indienen. Het inhoudelijke proces tegen de ex-man van Benchelh wordt op een later moment gehouden.

Het is nog onduidelijk of M. in Nederland bij zijn berechting zal zijn. Als hij dat niet is, kan de rechtbank de zaak ook zonder zijn aanwezigheid behandelen.