De noodopvang voor vluchtelingen in de IJsselhallen in Zwolle gaat over enkele dagen open.

Dat liet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst weten.

"Hoe kunnen we helpen bij de opvang van telkens maximaal vierhonderd vluchtelingen?" Vooral die vraag stond centraal bij de informatiebijeenkomst van COA en gemeente Zwolle.

Op de bijeenkomst kwamen enkele tientallen mensen af. Ook vorig jaar werden in een van de hallen maximaal vierhonderd asielzoekers tegelijk opgevangen. Elke vluchteling blijft maximaal zes weken in een van de hallen die inmiddels gereed is gemaakt.

Het COA koos opnieuw voor Zwolle wegens de goede ervaringen vorig jaar. "We zijn blij met de steun uit de stad. Veel vrijwilligers meldden zich aan, hopelijk is dat dit jaar weer zo."

Het COA kampt met een netto stijging aan asielaanvragen van 600 tot 700 per week, zei bestuurslid Peter Siebers. Vandaar dat de organisatie Goes en Zwolle vroeg om extra noodopvang. Voor een deel ligt het probleem bij een te kleine uitstroom van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, erkende hij.

René de Heer, wethouder in Zwolle, meende dat de hulp van Zwollenaren is ingegeven door de beelden uit onder meer Syrië. ''Dat is een acute situatie. Dan komen die mensen hier en wil je een steentje bijdragen.''