Het basisonderwijs in Rotterdam haalt zijn achterstand ten opzichte van het landelijke niveau langzaam in. Dat blijkt uit de uitslagen van de eindtoets, voorheen citotoets, die de gemeente dinsdag bekendmaakte in een brief aan de gemeenteraad.

Rotterdamse basisscholieren haalden dit jaar een gemiddelde van 533,5 punten, bijna een heel punt meer dan vorig jaar. Vijf jaar geleden scoorden de Rotterdamse leerlingen uit groep acht gemiddeld nog 531,7 punten.

Het landelijk gemiddelde schommelt al jaren rond de 535 punten, dit jaar kwam het uit op 535,3. De maximale score eindtoetsscore is 550 punten.

De uitslagen van de eindtoets van dit jaar zijn nog voorlopig. In het najaar volgen de definitieve cijfers.

Wethouder Hugo de Jonge van Onderwijs is blij met de scores. ''Rotterdam trekt het been bij, en dat is goed nieuws voor alle leerlingen en hun ouders. En het is een mooi compliment aan alle leraren die elke dag opnieuw het beste uit hun leerlingen halen'', aldus De Jonge.

De uitslag van de toets in de laatste jaar van de basisschool speelt een rol bij de keuze voor een middelbare school. Dit jaar vond de toets voor het eerst later in het schooljaar plaats, om het oordeel van de leerkracht zwaarder te laten wegen.