Een 31-jarige vrouw uit Zwolle heeft dinsdag drie jaar celstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen van de rechtbank Oost-Nederland. 

De vrouw stichtte branden in onder andere het politiebureau in Zwolle en in een woning. Daarbij raakten mensen gewond, van wie een zeer ernstig. De branden veroorzaakten grote opschudding.

De vrouw richtte ook vernielingen aan en achtervolgde sinds 2012 enkele oud-klasgenoten van de middelbare school. Ze stuurde hen e-mails, Facebookberichten en sms'jes, die steeds dreigender en beledigender werden.

Hoewel de vrouw volgens deskundigen aan een borderlinestoornis lijdt, acht de rechter haar toch op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk voor wat ze anderen heeft aangedaan.

Gedwongen therapie

Artsen die de vrouw onderzochten, denken dat de kans groot is dat ze in herhaling vervalt en steeds gevaarlijker dingen zal gaan doen. Omdat de Zwolse zelf steeds is gestopt met behandelingen, moet ze nu gedwongen therapie ondergaan, aldus de rechtbank. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.