Robert-Jan B. is in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel voor vermoorden van zijn toen 25-jarige Wit-Russische echtgenote Katrina Khaniak en het verbergen van haar lichaam. 

Dat deed het gerechtshof in Den Bosch dinsdag.

Dit misdrijf staat bekend als de 'grenslijkzaak'. Dat komt omdat het lichaam van Khaniak was verstopt in het huis van het echtpaar, precies op de grens tussen het Belgische Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau.

Volgens het hof heeft B. zijn vrouw gedood en vervolgens haar naakte lichaam, verpakt in een slaapzak en de zak van haar bruidsjurk, in een afvalcontainer gestopt.

Deze container verborg hij in een kist en vulde die op met purschuim. Uiteindelijk werd Katrina Khaniak op 18 februari 2008 gevonden.

Video: Twaalf jaar cel in hoger beroep 'grenslijkzaak'

Kist

De rechters rekenen het B. aan dat hij zijn dochter haar moeder heeft ontnomen. Verder wijst het hof op de ''respectloze wijze'' waarop B. met het lichaam van zijn vrouw is omgegaan.

Hij heeft de kist waarin de vrouw is gevonden gemaakt in de speelkamer van hun dochter. Het meisje had daarop zelfs stickers en een tekening geplakt.

Ontkend

B. heeft altijd ontkend dat hij zijn echtgenote heeft vermoord. Hij werd eerder twee keer aangehouden en weer vrijgelaten wegens onduidelijkheid over de doodsoorzaak van Khaniak.

In augustus 2013 veroordeelde de rechtbank in Breda hem echter tot elf jaar cel. Direct nadat dit vonnis werd uitgesproken, werd B. weer ingerekend.