De man die op 7 april zijn flat aan de Nigerdreef in de Utrechtse wijk Overvecht wilde opblazen, wilde zelfmoord plegen. Dat zei de 43-jarige verdachte dinsdag in de rechtbank. De man wilde naar eigen zeggen "niemand kwaad doen".

De man moest voor de rechter verschijnen omdat hij wordt verdacht van poging tot brandstichting en poging tot het veroorzaken van een ontploffing in zijn woning aan de Nigerdreef.

Hij koppelde de gasslang van zijn gasfornuis los waardoor gas zich door de woning kon verspreiden. Ook hield hij een aansteker in zijn hand.

Huurachterstand

Op de bewuste dag in april stond een deurwaarder aan de deur bij de Utrechtse man, omdat hij het pand uit moest vanwege een huurachterstand. Hij had dat de dag daarvoor gehoord. "Ik was depressief en wanhopig toen ik dat hoorde", liet de verdachte weten. In de periode ervoor had de man al last gehad van stemmen in zijn hoofd.

Toen de deurwaarder aan de deur stond, rook deze een sterke gaslucht, waarna hij de politie waarschuwde.

Arrestatieteam

De hulpdiensten trokken daarop in groten getale uit naar de flat. Een arrestatieteam ging met veel materiaal, waaronder een kettingzaag, een stormram, schilden en geweren, de flat in.

Middels onderhandelaars werd geprobeerd de man tot rede te brengen. Uiteindelijk liep de man na enkele uren samen met leden van het arrestatieteam de flat uit.

Depressief

Vanwege privéomstandigheden is de verdachte minder toerekeningsvatbaar. Hij wilde zijn vrouw en vijfjarige zoon, die hij nog nooit gezien had, laten overkomen uit Somalië, maar had daarvoor geen geld. Ook raakte hij zijn baan kwijt. De man raakte daardoor depressief.

De aanklager liet weten dat de overheid mogelijk tekort schiet bij dit soort drama's, maar acht de verdachte verantwoordelijk voor het explosiegevaar in zijn flat. Tegen de man is twee jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Op 28 juli doet de rechter uitspraak in de zaak.