Amersfoort betaalt pedoseksueel Sytze van der V. 4000 euro schadevergoeding omdat burgemeester Lucas Bolsius vorig jaar het adres van de man in Amersfoort onthulde. 

De rechter legde de schadevergoeding in april van dit jaar op. De gemeente heeft nu besloten niet in beroep te gaan tegen de uitspraak, aldus een woordvoerder dinsdag.

''Alles wat de gemeente over deze zaak te zeggen heeft is op dit moment gezegd en wij zien geen reden om daar nu iets aan toe te voegen of iets te herhalen'', is volgens de woordvoerder de reden dat Bolsius afziet van een beroep.

Van der V. (67) had 20.000 euro schadevergoeding geëist. Nadat zijn verblijfplaats bekend was geworden, ontstonden er opstootjes en demonstraties voor zijn appartement boven een kinderdagverblijf.

Gebiedsverbod

De rechter vond dat Bolsius onvoldoende reden had om het adres van de man bekend te maken. Bolsius verdedigde zich door te stellen dat Van der V. zelf al eerder zijn verblijfplaats aan een journalist had onthuld.

De pedoseksueel werd in 2009 bekend toen de burgemeester van Eindhoven hem een gebiedsverbod voor de hele stad oplegde. Hij moest toen nog een straf wegens ontucht met minderjarige jongens uitzitten. Nadat hij in 2013 uit de gevangenis kwam, leidde de man een zwervend bestaan.

Anoniem adres

In 2014 vond hij op eigen gelegenheid woonruimte in Amersfoort. Op dit moment ligt Van der V. weer in de clinch met Bolsius, omdat die hem niet aan een ander, anoniem adres wil helpen.

Volgens de burgemeester zijn daarover diverse gesprekken gevoerd die Van der V. echter zelf steeds afkapt, zo blijkt uit een brief die de man op zijn blog heeft gepost. De gemeente wil volgens de woordvoerder op dit moment niks zeggen over individuele contacten met de pedoseksueel of zijn advocaat.