Vijf verdachten van de rellen van begin juli in de Haagse Schilderswijk hebben maandag straf gekregen voor hun aandeel in de rellen begin juli in de Schilderswijk in Den Haag.

De politierechter deelde celstraffen uit, taakstraffen en gebiedsverboden. De verdachten hoeven de cel niet meer in; het onvoorwaardelijk deel van hun gevangenisstraf hebben ze al in voorarrest uitgezeten.

De rechter legde vier verdachten een voorwaardelijke straf op van zes weken, één man kreeg een maand. Gaan de mannen opnieuw de fout in, dan moeten ze de voorwaardelijke straf alsnog uitzitten.

Een verdachte die in de derde nacht van de ongeregeldheden met een steen tegen een ME-busje heeft gegooid, heeft een taakstraf van zestig uur gekregen.

De rechter veroordeelde een tweede man tot vijftig uur werkstraf voor het gooien van een steen tegen een politieauto. De derde verdachte is veroordeeld voor openlijk geweld tegen een ME-bus en de mensen die erin zaten. Hij kreeg een taakstraf van tachtig uur.

Steen

De vierde verdachte gooide ook een steen tegen een politiewagen. Van de rechter moet hij een werkstraf van zestig uur uitvoeren. Hij kreeg geen gebiedsverbod opgelegd, omdat hij taxichauffeur is. De vijfde verdachte heeft geen taakstraf gekregen, maar wel een gebiedsverbod voor de Schilderswijk.

Het Openbaar Ministerie had ook een schadevergoeding geëist voor de schade aan het ME-busje en de politieauto, maar de rechter ging daar niet in mee omdat niet is vast te stellen wie precies welke schade heeft veroorzaakt.

Vrijdag verschenen al vier relschoppers voor de supersnelrechter. Een van de verdachten werd veroordeeld tot vier weken celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. De man bedreigde wijkagent in de Haagse Schilderswijk Marius Blok op internet. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van 750 euro.

Video: Opnieuw relschoppers Schilderswijk gestraft

Nekklem

De rellen ontstonden na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Henriquez stierf eind juni, een dag na het festival Night at the Park in het Zuiderpark.

Daar kreeg hij een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij daaraan. De vijf agenten zijn op non-actief gesteld.