Ruim 2.800 ganzen zijn vorige week in het Noord-Hollandse Schagen en Spijkerboor op een wrede manier gevangen en vergast. 

Acht dierenorganisaties hebben maandag bij de politie aangifte gedaan van de ganzenmoord. Dat meldt het comité Dierennnoodhulp.

De ganzen werden bijeen gedreven en opgesloten in een vangkraal, terwijl dit middel sinds begin deze maand verboden is bij het bestrijden van deze dieren in Gelderland. Daarom deden de dierenorganisaties ook aangifte tegen overtreding van de Flora- en faunawet.

Er is onder meer aangifte gedaan tegen Duke Faunabeheer, Faunabeheereenheid Noord-Holland en Gedeputeerde Staten Noord-Holland, die bij het vangen en vergassen van de ganzen betrokken waren.

Faunabescherming is begin juni een bezwaarprocedure begonnen tegen het vangen en vergassen van de ganzen in Noord-Holland.

Schiphol

Sinds 1 juni mogen provincies ganzen vergassen, omdat ze schade aan de landbouw veroorzaken. Dit heeft de Europese commissie bepaald. Eerst was dit alleen toegestaan in een straal van 20 kilometer rond Schiphol, omdat de dieren in de motoren van de vliegtuigen terecht konden komen wat gevaarlijk is.

Het vergassen met kooldioxide is omstreden, omdat de dieren te lang moeten lijden voordat ze daadwerkelijk sterven.